ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Сосиете женерал” прекратява дейността си в Русия

Сосиете Женерал

От френската банка "Сосиете женерал" (Societe Generale), един от най-големите френски финансови конгломерати в Европа, съобщиха, че ще прекрати дейностите си в Русия. Вече е подписано и споразумение за продажба на цялото й участие в руската "Росбанк" (Rosbank), както и в застрахователните си филиали в Русия, на "Интеррос капитал" (Interros Capital), предишен акционер в "Росбанк", уточнява Ройтерс. Това пък ще осигури приемственост за нейните сътрудници и клиенти. Руският олигарх Владимир Потанин е собственик и президент на управляващата компания „Интеррос“ – сред най-големите в Русия (владее пакети акции на минно-металургичната компания „Норилски никел“ – водещ в света производител на никел, Росбанк, групата „ПрофЭстейт“, холдинга „Проф-медиа“ и компанията „Роза Хутор“), както и генерален директор на „Норилски никел“.

"Росбанк" е в Топ 15 на най-големите руски банки по размер на активите и е една от системно важните кредитни институции за Руската федерация.

От "Сосиете женерал" уточняват още, че отражението от продажбата на банковите и застрахователните активи в Русия върху базовия собствен капитал от първи ред (CET1) се очаква да бъде около 20 базисни пункта. Очаква се тази продажба да доведе до негативно отражение за финансите на френската банка на стойност 3.1 милиарда евро. Припомняме, че финансовата институция продължи дейността си в Русия и след руската инвазия в Украйна на 24 февруари до момента, допълва Агенция Франс прес.

Както става ясно от съобщението от "Интеррос", условията по сделката за придобиване на „Росбанк“ са били съгласувани с правителствената комисия по контрол на чуждестранните инвестиции в Русия. Финализирането на тази сделка трябва да стане в рамките на няколко седмици след получаването на всички необходими разрешения от регулаторните органи.

В сферата на дейност на "Сосиете женерал", която е универсална банка, влизат управление на активи, инвестиционно банкиране, финансови услуги на индивидуални, корпоративни и институционални клиенти и други дейности. Централният й офис е в Париж.

Société Générale е третата по големина банка във Франция по общи активи след BNP Paribas и Credit Agricole. Счита се за системно важна банка от Съвета за финансова стабилност. Известна е като един от Trois Vieilles („Старите три“) на френското банкиране, заедно с BNP Paribas Credit Lyonnais.

Societe Generale в България

Société Générale купи българската банка "Експресбанк" през 1999 година. На 15 януари 2019-а "Банка ДСК" финализира сделката по придобиването на 99.74% акционерно участие в "Сосиете Женерал Експресбанк". "ОТП Банк" придобива и местните й дъщерни дружества "Сожелиз България", "Сосиете Женерал Факторинг", Животозастрахователното дружество "Сожелайф България" и Регионален фонд за градско развитие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст