ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ПП предложили на Каримански да го издигнат за Световната банка

Парламент Венко Сабрутев

"Аз не съм предлагал пост. Направих предложение за излизане от ситуацията, в която сме. Предложение, с което коалицията ще излезе още по-силна и обединена, а двамата кандидати ще получат повече от това, за което кандидатстват.  В петък помолих г-н Каримански за кратка дискусия. Срещнахме се в кафето на парламента. И му казах, че търся win-win решение – това е моя инициатива. Зададох му въпроса какво мисли, ако неговата кандидатура бъде издигната за представител на България в Световната банка. Това не беше раздаване на постове, това беше дискусия вътре в коалицията." Това заяви пред NOVA депутатът от „Продължаваме промяната” Венко Сабрутев в отговор на въпроса предлаган ли е друг пост на депутата от ИТН Любомир Каримански, за да се откаже от надпреварата за шеф на БНБ. 

В последните дни двете кандидатури – тази на Каримански и тази на председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров, станаха причина за напрежение в управляващата коалиция. В неделя Гюров се оттегли от надпреварата и Каримански остана единственият кандидат.

По думите на Сабрутев дискутираното с Каримански в било възможността коалицията да излезе с нова кандидатура, която да обедини всички народни представители. "Той каза, че трябва да говори със Слави и Тошко (лидера на ИТН Слави Трифонов и председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов – бел. ред.). Не сме се разбирали този разговор да остане само между нас. Тук няма скрито-покрито”, подчерта депутатът от ПП. И допълни: "Това, което ПП направи, е да потърси най-подходящия кандидат за поста гуверньор на БНБ. Още в началото зададохме стандартите, на които трябва да отговаря той."

Според него ПП е дала ясна заявка, че ще търси обединителна кандидатура. "Твърдо смятаме, че кандидатурата на Андрей Гюров беше точно такава. Той е човек със солиден опит и образование и безупречен имидж. Когато създавахме коалицията ясно казахме, че ние няма да раздаваме постове. Ще се търси най-добрата кандидатура за всеки един пост", изтъкна Сабрутев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст