ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВСС намери начин да отложи дебата за отстраняването на Гешев

Иван Гешев Брюксел

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направено от правосъдния министър Надежда Йорданова. Искането трябваше да бъде разгледано днес (12 април), но членовете на съвета решиха, че първо трябва да се произнесат по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 г.

Произнасянето по допустимостта ще се случи на 4 май, като преди това министър Йорданова трябва да отстрани, в седемдневен срок, установени от ВСС нередности в предложението на Стоилов. Те се състоят в това, че в него не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно, уронване на престижа на съдебната власт, обясни министър Йорданова пред медиите. "Желанието и становището на Пленума на ВСС, съдейки от дебата, въпреки че все още няма такова решение, е да се обединят двете предложения в общо разглеждане", каза тя. По думите ѝ е възможно до края на месец май двете искания да бъдат разгледани по същество и евентуално да бъде взето решение за предсрочно освобождаване на Гешев от поста главен прокурор.

В съвета е постъпило решение на Върховния административен съд, с което трябва да се обсъди и предложението, което беше внесено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Членове на съвета поискаха от министър Йорданова извинение за твърдението, че дължат кариерата си на Иван Гешев. А обвинител номер едно напусна заседанието, за да отиде в парламента, където правната комисия гледа на второ четене измененията в Закона за съдебната власт за закриване на специализираното правосъдие. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст