ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Христос воскресе!

Под камбанния звън на храм-паметника "Св. Александър Невски" и с думите: "Христос ВоскНегово Светейшество патриарх Неофит оповести настъпването на най-големия християнски празник - Възкресение Христово

Главата на българската православна църква патриарх Неофит възвести в полунощ Христовото Възкресение в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

В празничната пасхална нощ патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" се изпълни с тържествените песнопения, възхваляващи възкръсналия Спасител и пламъчетата от свещите на присъстващите на великденската служба. Тя беше оглавена от патриарх Неофит, на когото съслужиха епископите Герасим, Поликарп и Пахомий и храмовото духовенство.

Сред официалните лица беше президентът Румен Радев. След като беше прочетен евангелският текст, който възвестява Христовото възкресение, вярващите се поздравиха с "Христос воскресе!" и беше прочетено патриаршеското и синодално послание за Пасха. Прочете го епископ Герасим.

"Нека радостта, която възкресението на Спасителя ни носи да бъде винаги с нас и тази радост да бъде пълна", се казва в синодалното послание.

"Нека следваме светлината, огряваща пътя ни към вечния живот и царството Божие и да работим усърдно за своето спасение. Да не бъдем равнодушни наблюдатели на злото и неправдата, които ни заобикалят, а дейни господни сработници във всекидневната борба за живота – добротворци, миротворци, достойни за името Христово".

На богослужението присъстваха и Симеон Сакскобургготски със съпругата си Маргарита, както и много вярващи, сред които семейства с децата си.

Благодатният огън слезе в църквата Гроб Господен в Йерусалим – нещо, което се случва по необикновен начин всяка година, но тази година Светият Синод на Българската православна църква реши, че няма да бъде организирано пътуване до Йерусалим и на Великден в българските църкви ще се подава Благодатният огън от миналата година.

Съобщено бе, че благодатният огън може да бъде взет от столичния синодален параклис "Свети Цар Борис-Михаил".

На много места у нас се пази благодатния огън. В църквите и манастирите главно – казва мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод:

"Благодатният огън е едно чудо, което заедно с много други чудеса доказва възкресението на нашия Господ Исус Христос, показва го и на хора, които се съмняват, които не са склонни да повярват без да видят, затова и чудесата се пращат на земята от Бога, за да подпомогнат нашата вяра и от невярващите ни направят малко повече вярващи. Благодатният огън слиза винаги само при православния патриарх на Йерусалим, което пък за нас православните е едно още по-голямо свидетелство, че сме на прав път и че нашата вяра наистина е спасителна".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст