Външният министър на Австрия е против влизане на Украйна в ЕС

Александър Шаленберг (АФП)

Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг се е изказал против влизането на Украйна в Европейския съюз, съобщава Heute.

По неговите думи, трябва да се търсят други модели за по-тясно сътрудничество на Киев с Европейския съюз, например, присъединяване към Единната икономическа зона или запазване на действащите правила в Споразумението за асоциране между ЕС и Украйна, в рамките на което е включена търговска част, т.нар. дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия.

Също така австрийският външен министър е напомнил и за страните от Западните Балкани, които са изминали по-дълъг път, за да получат статут на кандидати за влизане в Европейския съюз.

По-рано и канцлерът на Австрия Карл Нехамер отбеляза, че  сериозно обсъждане на възможното влизане на Украйна в  Евросъюза може да започне едва след възстановяването на страната, която пострада силно от бойните действия на нейна територия.

В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че процесът на влизане в ЕС обикновено отнема години, но в извънредната ситуация, в каято се намира Украйна, са възможни и нестандартни стъпки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST