МВР разкри мащабна схема за анулиране на глоби от полицаи

корупция кат

Нанесена е щета на държавния бюджет заради неправомерно отразяване на плащания по наложени на нарушители електронни фишове. По предварителни разчети тези щети възлизат на хиляди левове. Това е установено при проверка в сектор „Единен център за обработка на нарушенията“ в Пътна полиция, съобщи началникът на отдела комисар Калоян Драганов. Проверката е започнала в края на миналата година. Според събраната до момента информация, служители от сектора фиктивно са разнасяли плащания на електронни фишове, но след справка в бюджета е установено, че такива плащания не са постъпвали. Установени са и неправомерни анулирания на електронни фишове от некомпетентен орган. Фишове, които са били издавани и за които е предстояло връчването на нарушителите, са бивали анулирани от служители, които не са имали права за това. На етапа са установени над 20 служители на МВР, които са участвали в схемата и са успели да анулират над 700 наказания само за 2021 година. Не е изключено проверката, която продължава, да обхване и минали периоди, уточни комисар Драганов. Част от материалите са изпратени на прокуратурата, успоредно с това е образувано и дисциплинарно производство.

Със заповед на директора на ГДНП от месец октомври 2021 г. е извършена и проверка в отдел Пътна полиция -СДВР, която е завършила със справка за констатирани порочни практики. На база на това е разпоредена пълна инспекция от директора на СДВР, която е на финален етап. По думите на комисар Радослав Начев, зам.-началник на отдел Пътна полиция в СДВР,  предстои изготвяне на предложение до министъра на вътрешните работи за дисциплинарно наказание на 7 младши автоконтрольори, 2-ма полицейски инспектори и един старши полицейски инспектор. Има данни, че те са променяли регистрациите на превозни средства и така вместо влекач, някои от тях вече били описани като специален автомобил. Установени са близо 200 такива случая, като по този начин са нанесени щети за застрахователните дружества за над половин милион лева. Дисциплинарни наказания ще бъдат наложени и на още един старши инспектор, един инспектор и на 28 лица, работещи по трудово правоотношение, като на 11 от тях ще се настоява за уволнение. Извън тази проверка продължава и паралелна проверка с ГДНП, като за 2021 г. са установени 5 случая на възстановена регистрация  на автомобили, дерегистрирани поради „тоталщета“. Според държавната уредба, за подобен автомобил се изплаща застрахователна полица и той не може да бъде повторно регистриран, поясни комисар Начев.

Разпоредените проверки показаха фрапиращи нередности около регистрацията на ППС. Комисар Тенчо Тенев – началник на столичния отдел „Пътна полиция“ даде пример, че ако 200 товарни автомобила  бъдат регистрирани като влечаки, разликата в застрахователната стойност ще е 3000 лв. на един автомобил. Това са около 600 000 лв. щети за застрахователните компании. Успоредно с това, хората, извършвали тази „услуга“, са вземали от посредници суми от порядъка на около 300 до 1500 лв., коментира комисар Тенев. Той обясни, че тези неправомерни действия са били документирани, което е послужило за атаки към ръководството на дирекцията, отдела и лично към него. В резултат на извършените от нас проверки секват едни потоци и независимо от атаките към ръководството на СДВР, към отдела и лично към мен, които вероятно ще продължат, няма да спрем и ще си свършим работата докрай, категорично заяви комисар Тенев.

Проверките ще приключат по всяка вероятност в края на идния месец, когато ще е ясна и пълната картина. Онова, което се случва, е недопустимо, както и посегателството срещу полицейски служители, заяви директорът на СДВР ст. комисар Калоян Милтенов.

Директорът на ОДМВР-София ст. комисар Живко Коцев предостави подробности около случая на АМ „Тракия“ от 4 април със спрения за проверка турски ТИР. На етапа е установено, че тя е извършена от автопатрул на ОДМВР-София. Назначена е и проверка по случая. От дадените обяснения на двамата проверяващи е изяснено, че тя не кореспондира с видеозаписа на водача. Чрез МВнР е установена връзка с водача, който е дал своята гледна точка, която също не кореспондира с тази на униформените. Предстои да се изясни цялата фактология, но предварителните данни сочат, че онова, което се е случило е недопустимо – от една страна е уронен авторитетът на министерството, а от друга, двамата проверяващи са изложили живота си на риск, като не са спазили никакви мерки за безопасно спиране на проверявания автомобил. Отношение ще бъде взето и към началника на двамата проверяващи, обясни ст.комисар Коцев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *