Експроприация: Руските активи на групата Renault станаха държавна собственост

кремъл

Акциите на завода Renault Russia вече са прехвърлени на град Москва, дялът на Renault в Автоваз беше прехвърлен на института НАМИ (подчинен на Министерството на промишлеността и търговията на  Руската федерация), според информация на официалния телеграм канал на Министерството на промишлеността и търговията на Русия. И двете сделки са одобрени от Федералната антимонополна служба на Руската федерация.

Както се посочва в съобщението на министерството, дяловете в активите ще бъдат разпределени, както следва: правителството на Москва ще притежава 100% от акциите на CJSC Renault Russia, 67,69% от акциите на автоконцерна АвтоВаз ще станат собственост на Руската федерация, представлявана от НАМИ. Останалите акции на АвтоВАЗ ще бъдат запазени от Ростех.

Същевременно АвтоВаз ще продължи да произвежда цялата гама автомобили Lada в заводите си. Производителят ще извършва и поддръжка на автомобили Renault на руския пазар. Министерството на промишлеността и търговията отбеляза, че условието за сделката е опция Renault да изкупи обратно своя дял в Автоваз през следващите шест години.

„Прехвърлянето на дял от групата Renault на държавата ще гарантира запазването на контрола върху АвтоВаз и възможността за продължаване на дейността на предприятието под санкционни ограничения. Така ще запазим ключови компетенции, производствен цикъл и работни места“, пресслужбата съобщи думите на ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров.

"Конкурентоспособността на проектантския и инженерен екип на NAMI е потвърдена от създаването на превозни средства с марката Aurus на базата на единна модулна платформа“, допълни той Мантуров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст