Марк Рюте пристига в София за среща с Кирил Петков

марк рюте

Нидерландският премиер Марк Рюте пристига в София за среща с министър-председателя Кирил Петков. Двамата ще проведат среща на четири очи, последвана от пленарно заседание на двете делегации. Във фокуса на разговорите ще бъдат възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални въпроси от европейския дневен ред, включително в контекста на войната в Украйна. След пленарните разговори двамата министър-председатели ще дадат съвместна пресконференция.

В края на май приключва мисията на нидерландските изтребители F-35, които съвместно с военновъздушните ни сили охраняват българското небе. А след руската инвазия в Украйна Рюте настоява за засилване на военното сътрудничество между европейските съюзници. 

За спора между България и Северна Македония Нидерландия заема позицията, че той не трябва да е пречка за започването на преговори със Северна Македония за членство в Евросъюза.

През февруари премиерът Петков бе в Брюксел и оттам каза следното: "С нидерландския премиер Марк Рюте говорихме за Шенген. Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали и няма доверие. Сега трябва да изградим доверието отново." По думите му страната ни номинално е спазвала критериите за влизане в Шенген и сега трябва да се спазват ефективно. "Време е да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава – да имаме контрол на европейската граница. Обещах, че ще започнем сериозен диалог. В сфери, в които виждат дефицити, ще започнем да работим веднага. На нас ни трябва истински работеща граница по най-ефективния начин, да сме сигурни че нашите митници си вършат на 100% работата. Дават ни кредит на доверие и трябва да го изпълним с резултати", каза министър-председателят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст