ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Детската болница в София – на още един мираж разстояние

Национална педиатрия - детска болница - София

Изграждането на Национална многопрофилна детска болница в София е тема, която се дъвче от десетилетия… меко казано. А проблемите около това инак благородно начинание, се удавиха най-малко 15-20 правителства – три-четири по времето на социализма, защото първата копка е направена през 1978 г., а всички останали – през първите 30 демократични години.

Очевидният факт, че България е единствената държава членка на Европейския съюз, която все още няма национална педиатрична болница, а родителите водят децата си на лечение където има място, се коментира с подобаваща загриженост поне три пъти седмично. Задължително фигурира не само във всяка партийна предизборна програма, но и в личните "насрещни планове" на всеки един министър на здравеопазването. Кардинално решение обаче няма и няма. Дори и на хартия…

Досущ като неколцина свои разноцветни предшественици, настоящият здравен министър проф. Асена Сербезова също тръгна

да претворява идеята на дело от кота "Нула".

След като през декември 2021 г. тя замрази проекта до „изясняване на възникналите около бъдещия градеж казуси“, наскоро тръгна в коренно различна посока.

На 5 май здравното министерство обяви обществена поръчка за „избор на изпълнител за осъществяване на консултантски услуги, който да извърши необходимите проучвания на посочени от Министерството на здравеопазването недвижими имоти и да направи оценка на възможностите за реализация на проекта за изграждане на Национална многопрофилна детска болница върху тези имоти“. Според обявлението в сайта на Агенцията за обществени поръчки, крайният срок за подаване на оферти е 17 май, а

прогнозната стойност на начинанието – 29 999 лв. без ДДС.

Срещу този доволно щедър хонорар, бъдещият консултант на здравното ведомство в срок от три месеца ще трябва да направи предварителни проучвания на пет имота в столицата, които са набелязани като подходящи за изграждане на Националната многопрофилна детска болница.

Фирмата, която ще бъде определена да свърши тази работа, трябва да установи условията за застрояване на тези имоти според предвижданията на Общия устройствен план на София и подробните устройствени планове, ако има такива.

В задължението й ще бъде да бъдат извадени скици от кадастъра за петте имота, от ГИС – София или общинска администрация, да се направят извадки от действащите кадастрални карти, подземния кадастър и Общия устройствен план, да се отразят сградите в съседни имоти, комуникациите в или наблизо – ток, вода, канал, газ, ТЕЦ.

И накрая – трябва да бъде определен не само максимално допустимият брой легла за реализиране на инвестиционно намерение, но и да се конкретизира максималната разгъната застроена площ, да се опишат подробно нужните процедури за отреждане на терена и т.н.

Ето

кои са и имотите, обект на това обследване.

Първият е в ж.к „Младост" и е с площ от 67 681 кв. метра. Става въпрос за урегулиран поземлен имот „за болница“, в кв. 13, м. „Младост 1“. В него са построени сгради, включени в капитала на МБАЛ „Св. Анна“ АД. Предоставено е право на управление на Министерството на здравеопазването, но в него попадат и три частни имота.

Вторият е в район „Триадица“, ул. "Козяк“ №1. Води се частна собственост, включена в капитала на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД, с площ 168 241 кв. метра. Представлява УПИ за „правителствена болница“ в местността Южен парк. В него са построени сгради, включени в капитала на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД и вътре попадат два имота частна собственост.

Третият е в район „Овча купел“, бул. „Овча купел“ – държавна собственост, с площ 51 157 кв. метра. Вътре има сгради, плаж и външни басейни с минерална вода, включени в капитала на „Национална специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД.

Следващият представлява съвкупност от три имота в район „Овча купел“, м. Горна баня. В единия от тях има незавършени строежи. Те са с различна собственост – общинска, държавна и частна. Общата им площ е 65 684 кв. метра и са включени в капитала на УСБАЛ по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД.

Петият имот представлява съвкупност от два имота в град Банкя, ул. „Шейново“ №6. Площта на първия е 13 155 кв. метра. Представлява УПИ за балнеоложки комплекс, включен в капитала на Националната кардиологична болница. Теренът до него от 22 155 кв. метра е включен в капитала на „Специализирана болница за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД.

Какво обаче налага възлагането на това „обследване“

да бъде извършено от частна фирма, не е много ясно. Още повече, че в министерството има две дирекции – „Стопански дейности и обществени поръчки" и „Търговски дружества и собственост“, чиито служители спокойно могат да свършат тази работа срещу едните си заплати. Да не говорим, че и самите дружества, които ги стопанисват от името на държавата, със сигурност има подобни кадри на трудови договори. Но, както отдавна е известно, у нас продължава да действа златното правило "Не претоварвай чиновника с работа, която може да бъде свършена от друг и то срещу добри пари!"

След като този анализ приключи (бел. ред. – подобни тип данни могат да бъдат събрани максимум за две седмици от всеки помощник в архитектурно бюро, при това – без кой знае какво напъване) започват следващите процедури – за избор на проектант, за избор на изпълнител, за избор на строителен надзор и т.н. Тоест – започва втория подготвителен етап, който ще отнеме минимум две години.

Накрая, когато към сметката трябва да прибавим най-малко още една петилетка за строителство, обзавеждане и оборудване, дали  можем да си представим кога столицата ще може да се похвали с детска болница, а детското ни здравеопазване – че е направило първата си голяма крачка към нормалните в това отношение европейски държави? Трудна работа, защото всяка една процедура подлежи на съдебен контрол, който – от гледна точка на времето – не подлежи на почти никакви регулации.

Така че днешните и бъдещите родители трябва да се въоръжат с търпение, да проучат в какви посоки са пръснати 15-те лечебни заведения за деца, в кое от тях какви специалисти работят и по кое време на годината, месеца и седмицата е най-добре да заведат отрочетата си на преглед и евентуално лечение. И най-важното – да стискат палци децата им да са здрави, за да не им се налага да влизат в този филм… на ужасите!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст