ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия се хвали със солиден излишък по сметката и силна рубла

банки

Излишъкът по текущата сметка на Русия се е увеличил повече от три пъти през първите четири месеца на 2022-а и е достигнал грубо 95.8 млрд. щ. долара, по официална информация на "Банк России" от 16 май. Основните причини за скока са високите цени на изнасяните от страната суров петрол и природен газ и падналият внос заради тежките санкции, наложени от САЩ и партньорите им след руското нахлуване в Украйна. Излишъкът по текущата сметка е най-голям поне от 1994-а. За сравнение, през първите четири месеца на 2021-а той е бил в размер на 27.5 млрд. долара. 

Стабилният поток от приходи от износа на енергийни източници и на други суровини, успоредно със стриктния капиталов контрол, помагат за стабилизирането на руската рубла, която оглавява световната валутна класация по печалби. 

Руската парична единица се доближи до най-високата си за последните пет години цена към еврото, а търгуваните на московската фондова борса фирмени книжа укрепват. В началото на седмицата руската валута скочи за кратко до 62.71 рубли за един щ. долар, но впоследствие поевтиня и в сутрешната търговия на 17 май се разменяше за 64.80 рубли за долар.   

Анализатори на инвестиционната компания "Алфа капитал" коментират, че ситуацията на вътрешния валутен пазар се запазва без промяна от седмици, а рублата продължава да укрепва, защото чуждестранните валутни постъпления надхвърлят търсенето. Баланс обаче все още не е постигнат, нито пък е ясно дали искането на руския президент Владимир Путин за изнесения природен газ да се плаща в рубли, не подкрепя руските пари. 

Според валутни стратези на "Росбанк", "капиталовият контрол е върнал рублата на предпандемичните й равнища". Те прогнозират, че тя ще поевтинее до 90 рубли за един щ. долар до края на годината, защото "в близко бъдеще новата комисия за регулиране на валутния пазар може да коригира тези рестрикции". Дотогава обаче консолидацията на обменния курс долар/рубла вероятно ще се задържи в ниския край на диапазона 63-70 рубли.  

Спрямо еврото руската парична единица поскъпна в началото на седмицата до 66.05 рубли – в близост до най-силната си котировка от 64.9425 рубли за едно евро от юни 2017-а, която "докосна" на московската борса на 13 май. В предобедната търговия на 17 май курсът се движеше в близост до 67.86 рубли за едно евро. 

Междувременно, номиналната стойност на наличните авоари в руския Национален държавен фонд, в който отиват част от постъпленията от руския петролен износ, е намаляла слабо през април – до равностойността на 154.95 млрд. щ. долара – и към 1 май е била 8.3% от БВП срещу 9.8% или 155.2 млрд. долара месец по-рано. Възможно е промяната да се дължи на поскъпването на рублата през този период, както и на вероятните ревизии на официалните прогнози за икономическия растеж за 2022-а. 

Руските власти планират да използват фонда като оновен източник за финансиране на очаквания тазгодишен бюджетен дефицит, който, според сметките на руското финансово министерство, ще е най-малко 21.6 млрд. долара. По закон средствата в него са предназначени за поддържане на баланса на пенсионната система. Москва смята също да насочи 50 млрд. рубли от фонда за увеличение на капитала на "Газпромбанк", защото кредиторът се нуждае от допълнителни средства за изпълнението на инфраструктурни проекти. Засега банката не е сред санкционираните от Запада юридически субекти и ще се използва от чуждестранните купувачи на руско синьо гориво за разплащания за доставките на суровината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст