ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ГЕРБ питат кой ще плати за поставените решетки в парламента

Парламент Десислава Атанасова

"Г-н председател, повече от 24 часа цялото ни общество се вълнува от един въпрос, кой и защо постави решетки на парадния вход на Народното събрание? Задават се и други въпроси: Кой и защо го нареди, кой ще плати монтажа и демонтажа им и санкцията по административния акт, наложена на Народното събрание?" Това попита председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от името на групата.

В декларацията се изтъква, че за да се говори за парламентаризъм, отношение има не само буквата на закона, а духът, атмосферата, архитектурата, възприятието и доверието. "През вчерашния ден бе демонстрирано от вас и от ваши колеги зачитане на буквата на закона, не толкова на духа. Съгласно буквата на закона, никой не може да унищожи сграда паметник на културата, като монтира някакво съоръжение, наподобяващо килийна конструкция. Затова и резонният въпрос е кой закон спазихте, г-н председател, при допускането на тази гавра с паметник на културата от национално значение", заяви Атанасова. Тя припомни някои факти за архитектурата на тази сграда. По думите ѝ зданието е едно от първите, построени след Освобождението през 1884 г. с решение на министър-председателя Петко Каравелов и е символ на независимостта на българската държава. "През този вход, уважаеми господин председател, входът с вашите решетки, е влизал Фердинанд, за да приветства българския народ след обявяването на Независимостта на България". А под надписа на българския герб: "Съединението прави силата", "Промяната" са монтирали решетки, а срещу този надпис от месеци наред има метални ограждания. "От какво ви е страх, господа управляващи? От съединението или от силата", попита председателят на ПГ ГЕРБ-СДС. 

Атанасова отбеляза, че именно съединението ги е обединило в "хибрида – правителство". "Нали зачитахте волята народна, господа демократи, и по тази воля сте в тази зала. Не знам дали осъзнавате, че е и в най-мракобесните времена никой не си е позволявал подобно нещо със сградата на българския парламент", каза депутатът. Тя попита управляващите дали осъзнават, че тези, от които се пазят, всъщност са техният работодател.

"Срещу тях ли издигнахте метални стени, или се пазите от силата, от силата на недоволството, от справедливия гняв на хората, от възможността някой да ви поиска сметка, че съсипвате държавата ни. Спомнихте ли си, г-н председател, кой разписа разпореждането за монтажа на решетките, защото да твърдите, че не сте автор на това решение, означава че някой друг взима решенията в парламента. Да твърдите, че някой ви е наредил е опасно за поста, който заемате, защото по конституция вие сте отговорен и не ми се ще да мисля, че някой може да ви нареди и друго, например да изкопаете воден ров около парламента или стрелкови кули, или да пуснете ток по решетките", се казва още в декларацията. По думите на Атанасова да се търси индулгенция в препоръки е неуместно. "Защо го направихте г-н председател и кой ще плати сметката? Да не би пък "Промяната" да има някакъв фетиш към решетките? Министър-председателят ви поиска решетки за лидера на опозицията. Получи ги и след 24 часа съдът постанови, че те са незаконни. Вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете. Колеги, не е смешно, вземете си поука. Не опитвайте друго, защото народът скоро и такъв срок няма да ви даде", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст