ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Режим на тока грози големи части от САЩ това лято

свят

Обширни области от Северна Америка – от Големите езера до Западния бряг – са в риск да останат на тъмно това лято, защото горещината и сушата затварят електроцентрали, а проблемите на продоволствените вериги поставят на изпитание електрическите мрежи. Енергийните доставки на големи територии от САЩ и на част от Канада ще бъдат затруднени заради ръста на потреблението след две години на пандемични рестрикции, предупреждава в годишния си доклад Корпорацията за електрическа надеждност на Северна Америка (NERC) – една от най-бедствените оценки на регулаторния орган, упражняващ надзор върху стабилността на електропреносната мрежа на страната.   

Един от виновниците за растящите рискове е промяната на климата. Западните райони на САЩ страдат от най-тежката в историята суша, която ограничава снабдяването от водноелектрическите централи, а прогнозите са за по-горещо от средностатистическото лято. Битката срещу глобалното затопляне обаче също е придружена с рискове, защото затварянето на по-старите централи на въглища изпреварва въвеждането на ветрогенератори, слънчеви панели и батерии, които да заместят мощностите. И, според надзорника, скоростта на мрежовата трансформация не е синхронизирана.  

Другото сериозно препятствие произтича от сривовете в продоволствените вериги, които забавят проектите за производство на енергия от слънцето на югозапад и на преносните линии в Тексас, а въглищните централи изпитват затруднения да се снабдяват с гориво заради увеличения износ. 

Електрическите мрежи са и под растящата заплаха на кибератаки заради американската подкрепа за Украйна след руската инвазия в страната, твърди още NERC.

Доставките на електроенергия ще са на ръба в Средния запад: там голям брой по-стари централи вече са затворени и генериращият капацитет е орязан с 2.3% в сравнение с миналото лято. Същевременно, търсенето се очаква да расте и дори при нормални температури мрежовите мениджъри вероятно ще трябва да искат мощности от съседите, за да поддържат работата на климатиците, а горещите вълни или липсата на вятър могат да доведат до спиране на захранването. Регулаторният орган предупреждава отдавна, че в Средния запад ще има недостиг на електроенергия заради затварянето на стари централи преди 2024-а. Регионът не разполага и с една от ключовите си преносни линии, която бе повредена от торнадо през декември 2021-а и възстановяването й се очаква да започне през юни. 

Преждевременното закриване на централи на въглища е проблем и за други части на Съединените щати. Останалите все още производители на изкопаеми горива вече работят по-тудно и NERC очаква те да излизат от строя по-често. Доказателство са централите на газ в Тексас, спрели неочаквано работа в края на миналата седмица по време на горещата пролетна вълна, посочва регулаторът.

На Запад сушата ще ограничи производството на водните централи и дори застрашава онези, които черпят вода за охлаждане от Мисури, чиито води доста са спаднали. Все по-честите и обхватни заради сушата горски пожари пък могат да затъмнят небето с пушек и да редуцират производството на енергия от слънчевите централи. Това автоматично ще принуди жилищата с панели на покрива да разчитат в по-голяма стерен на електрическите мрежи.

През миналата година NERC отправи почти същото мрачно предупреждение, че електропреносната мрежа, обслужваща над 40% от населението на страната, е под риск от прекъсване на захранването. В крайна сметка обаче по-голямата част от системата издържа на натиска от горещините с едно важно изключение в Тихоокеанския Северозапад където над 9 хил. домакинства и фирми останаха без ток по време на горещата юнска вълна.  

Някои от цитираните в обзора на регулатора щати вече публикуваха собствени летни прогнози, част от които – далеч по-оптимистични. Например, Тексас, който през миналата година остана с дни без захранване по време на зимна буря, обяви, че има достатъчно мощности, за да се справи с очакваното рекордно потребление от юни до края на септември – предвиждане, което някои анализатори определят като твърде нереално. Все пак контролният орган на щата очаква от гражданите да пестят, ако се наложи, което ще помогне както на сметките им, така и на целия пазар. 

Мрежовият оператор на Калифорния обаче предупреждава за риск от спиране на тока в щата през следващите три летни сезона когато ще се извърши преход към по-чиста енергия. Причините: производството на енергия от хидроцентралите намалява заради сушата, по-старите централи на газ са затворени, а електрозахранването ще е затруднено в горещите летни вечери след залеза на слънцето, от което зависят панелите на покривите.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст