ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Анкара преговаря с Москва и Киев за коридор за зърното

кораб зърно износ

Анкара преговаря с Москва и Киев за отварянето на коридор през Турция за износ на зърно от Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен турски представител.

Украинските черноморски пристанища, където в силози се съхраняват над 20 милиона тона зърно, са блокирани от началото на руската инвазия през февруари. Русия и Украйна отговарят за около една трета от световните доставки на пшеница и липсата на износ от Украйна допринася за нарастваща световна продоволствена криза, отбелязва агенцията.

Турция преговаря както с Русия, така и с Украйна за износа на зърно от Украйна, каза представителят.

По думите му преговорите за отваряне на коридор през Турция, по който това зърно да достигне до целевите пазари, продължават.

Руският заместник външен министър Андрей Руденко заяви вчера, че Москва е готова да осигури коридор за кораби, доставящи храна, в замяна на вдигане на някои от санкциите на Запада. 

Турция иска мир в Украйна и не пести сили за преговорите с двете страни в конфликта. Това каза в интервю за в. "Известия" Исмаил Сафи, член на Съвета за външна политика и отбрана към турското президентство.

Турската страна иска само мир в региона. Не искаме продължаване и задълбочаване на конфликта, винаги сме се обявявали против това. Конфликтът обаче продължава, няма смисъл да обвиняваме някого. Единствената страна, която истински се бори, за да спре този конфликт, е Турция. И всички виждат това. Никой не вижда Западът да полага искрени усилия за разрешаване на конфликта. Но Турция не пести сили за преговори както с Украйна, така и с Русия за прекратяването на конфликта, посочи Сафи. 

Той изрази надежда, че турското правителство ще постигне положителни резултати по време на преговорите, като добави, че "и украинският, и руският народ са съседи и братя" на Турция.

Турция е най-успешна в посредничеството за разрешаване на конфликта сред всички държави, които са предложили да посредничат между Украйна и Русия за прекратяване на войната. Това мнение изказа украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Анадолската агенция.

Кулеба каза това пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Срещата на преговарящи делегации от Украйна и Русия в Истанбул, Турция, беше най-високата точка в преговорния процес, каза още Кулеба.

Отбелязвайки, че преговорният процес се е провалил след срещата в Истанбул, Кулеба посочи, че дори не си спомня кога за последно работната група, водеща преговорите между двете държави, е заседавала.

Първата и последна среща на външните министри на Русия и Украйна се състоя на 10 март покрай Дипломатическия форум в Анталия, а на 29 март преговарящите от двете страни се срещнаха в Истанбул.

Украйна никога не е отказвала да продължи преговорите с Русия, заяви по-рано Кулеба пред Анадолската агенция, но добави, че украинската страна отказва да приеме "руските ултиматуми".

Киев е заявявал многократно, че е готов за преговори с Москва, посочва АА.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст