ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България получава отсрочка за ембаргото над руския петрол

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков потвърди, че България ще ползва руски петрол до края на 2024 г. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2 – 3 дни. В Брюксел премиерът изтъкна, че тази отстъпка е била жизненоважна за България.

След часове напрегнати преговори снощи евролидерите постигнаха съгласие за частично ембарго на вноса на руски петрол. Забраната е част от Шестия пакет санкции на ЕС срещу Русия и ще засегне само доставките по море, но не и вноса по тръбопроводите. Това обхваща повече от 2/3 от вноса на руски петрол за Европейския съюз.

Петков отбеляза, че за внасяния у нас руски петрол разплащанията се извършват различно от плащанията за газа и затова не са застрашени от изискване на Москва да се плаща в рубли. Министър-председателят посочи, че отсрочката ще послужи рафинерията в Бургас да бъде пригодена да работи изцяло с неруски суровини. А България остава единствената страна, която има достъп до пристанище, но получава и отстъпка заради разбирането, че рафинерията в Бургас е направена да работи с руски петрол. Премиерът поясни, че голяма част от паричните потоци от ЕС към Русия ще спрат, защото новите санкции засягат около 90 на сто от европейския петролен внос.

Кирил Петков отчете, че в понеделник Русия е спряла доставките на газ за Нидерландия заради отказа за изпълнение на руското искане за разплащане в рубли, а днес това се очаква да се случи и с Дания. "За съжаление Путин продължава да използва този механизъм, за да спира доставките на отделните страни", каза той. И добави, че явно за всяка европейска страна, която откаже да плаща в рубли и твърдо заяви, че договорът е по-важен от всичко останало, доставките спират.

По въпроса за износа на украинската зърнена реколта министър-председателят заяви, че засега се обсъждат възможностите за превоз по т. нар. сини коридори. А България е в една от най-добрите позиции в Европа, защото е голям износител на зърно. "Истината е, че повечето страни нямат този лукс", подчерта Петков. И уточни, че страната ни започва да заема ключови позиции и да се възприема като лидер и като част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна. А репутацията на България в Европейския съвет се подобрява, като същевременно страната защитава националните си интереси.

Министър-председателят коментира и ситуацията с настаняването на украинските бежанци в държавни бази у нас: "Ние дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели. Сега влизаме в една реалност, по-близка до тази, която се очаква за бежанците. Аз имам уверението от вицепремиера Калина Константинова, че условията в държавните бази са добри – няма място с лоши условния. Просто няма да са в хотелите."

Дали ще има развитие по казуса със Северна Македония до края на френското председателство на ЕС зависи и от това до каква степен Европа би приела условията, поставени от България, увери Петков. И допълни, че дипломатите в София и Скопие работят активно, но каквото и да бъде договорено, то би станало факт единствено след решение на българското Народно събрание.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст