ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Алтерко“ инвестира в по-нататъшен бизнес растеж

Димитър Димитров

"Алтерко" АД, доставчик на IoT продукти и продукти за автоматизация на дома, продължи растежа си през първото тримесечие на тази година на всички свои пазари, като същевременно инвестира в по-нататъшното развитие на своя бизнес.

Търсенето остана силно във всички продуктови категории, съобщават от компанията. Особено добре се развиват продажбите на електромери, които са се увеличили десетократно в сравнение със същия период на миналата година.
През първото тримесечие „Алтерко“ постигна 14,6% ръст на консолидираните оперативни приходи до 17,6 млн. лева, което отразява продажбата на азиатския телекомуникационен бизнес, реализирана през септември 2021-а. Коригирани с продадените азиатски дъщерни дружества, консолидираните оперативни приходи показват ръст от 23 на сто.
Приходите от продажба на стоки и продукция възлизат на 17,1 млн. лева, което представлява ръст от 24,6 на сто. Тук особено се забелязва ръстът на броя на служителите като част от разширяването на бизнес дейностите и изплатените по рано през 2022 г. годишни бонуси на служителите, както и по-високите разходи за външни услуги, свързани с вторичното листване на акциите на дружеството във Франкфурт.

Вследствие на това, нетната печалба на ниво Група възлиза на 3,9 млн. лв. спрямо 4 млн. лв. за същия период на година по-рано.
Паричните потоци от оперативна дейност намаляват до 0,4 мил. лв. в резултат на авансовите плащания към доставчиците с цел повишаване на складовите наличности за превантивно справяне
с потенциални забавяния по веригата на доставки, на по-високите разходи за персонал, както и на изплатените по-рано в сравнение с миналата година бонуси на служителите. Паричните средства и паричните еквиваленти остават почти непроменени в размер на 30,2 млн. лева (15,4 млн. евро) към 31 март в сравнение с 30,5 млн. лева (15,6 млн. евро) към 31 декември 2021-а, което осигурява достатъчна база за финансиране на по-нататъшния растеж.
Търсенето на продуктите на „Алтерко“ остана силно през първото тримесечие. „Десеткратното увеличение при енергоизмервателните уреди, разбира се, е особено радващо. За периода от второто до третото тримесечие на 2022 г. подготвяме редица интересни нови продукти или продуктови актуализации. При това разработваме някои продукти, които са специално насочени към важния сегмент на професионалните потребители. Освен това, в края на второто тримесечие най-накрая ще доставим отдавна обещаните Pro устройства", отбелязва Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Алтерко“.
Волфганг Кирш, изпълнителен директор на "Алтерко", допълва, че в компанията остават оптимисти, че ще се запази и евентуално дори ще се увеличи този ръст през следващите тримесечия. По-високите разходи за енергия водят до повишено търсене на електромери и продукти за автоматизация на домовете, които помагат за намаляване на потреблението на енергия. „Също така, с оглед на развитието на приходите ускорихме и изплащането на бонуси на служителите, които през предходната година бяха изплатени едва през второто и третото тримесечие. През второто тримесечие се надяваме да видим и първите резултати от наемането на персонал в германския ни офис. В оперативен план продължаваме да оптимизираме каналите си за продажби и подготвяме специализирани услуги за професионалните инсталатори", отбелязва Кирш.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст