ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приватизацията и концесиите могат да осигурят развитие

Парламент комисия по бюджет и финанси кръгла маса за въвеждане на еврото Николай Василев Любомир Каримански

Не сме се запътили наникъде днес, каза Николай Василев по време на дискусията на кръглата маса в парламента по темата за приемане на еврото. Според него са важни няколко теми, които биха помогнали за ускоряване на растежа на икономиката ни.

Бизнес средата у нас не е много добра – по-скоро цари хаос и нисугрност. Преките чуждестранни инвестиции от години куцат. А държавата не прави нищо, за да има промяна.

За приватизацията, според Николай Василев, не се говори вече. Обаче все още има възможности. В същото време правителството върви по-скоро в обратната посока – създават се нови държавни фирми. Държавните фирми не могат дълго време да бъдат управлявани добре. И сега не е такъв моментът.

Концесиите също могат да бъдат една възможност за развитие. Имаме пристанища, магистрали, жп инфраструктура, които могат да се развиват чрез този метод на икономическа дейност. За публично-частно партньорство също не се говори, а примерите са от по-далечно време.

От години не се обръща достатъчно внимание на демографските проблеми. А политиката ни сега ще изгони и украинските бежанци, които идват у нас, вместо да ги включим в нашия пазар на труда.

Николай Василев отбеляза и важността на процеса за по-бързото членство на България в ОИСР, в Шенген и в еврозаната.

Не се обръща внимание и капиталовите пазари. Тотално сме катастрофирали в тази област. В момента няма министерство, което реално да отговаря за този важен пазар за акумулиране на инвестиции и за развитие на предприятията и икономиката.

Със забавянето на инвестициите в областта на инфраструктурата ще се запази лошото й състояние, подчертава Николай Василев. А тя е много важно звено в засилването на растежа в икономиката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст