ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бизнесът иска средства за компенсиране на енергийните цени в актуализирания бюджет

природен газ

От Асоциация на организациите на българските работодатели /АОБР/ приветства решението на Министерският съвет от 1 юни за удължаване на срока на програмата за компенсиране на небитовите клиенти за цената на електрическата енергия. Това отбелязва в свое писмо Добри Митрев – председател на УС на БСК и председател на АОБР за 2022 г., по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и  КРИБ, до Асен Василев – заместник министър-председател и министър на финансите.

Решението на правителството е съгласно параметрите, които са били договорени на срещата между министър-председателя, министъра на енергетиката и работодателските организации, състояла се на 16 май тази година.

На тази среща, обаче, е била договорена и компенсация за цената на природния газ. По-късно това е съобщено и от Министерството на енергетиката, както и от медиите в страната.

С приетото решение на Министерския съвет от 1 юни, обаче, такива компенсации не се предвиждат, отбелязват от Асоциацията на организациите на българските работодатели. „Тъй като нашето разбиране е, че източникът на средствата за този компенсаторен механизъм следва да бъде държавният бюджет, призоваваме те да бъдат предвидени в настоящата актуализация“, отбелязват работодателските организация. „Също така, при актуализацията на бюджета следва да бъдат предвидени и средства за компенсациите на цените на електроенергия за потребителите на свободния пазар до края на годината“, настояват работодателите.

Настояваме правителството да изпълни в пълен обем поетите ангажименти към работодателите, завършва писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст