ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хедж фонд съди Лондонската метална борса за загубени над 450 млн. долара

пазари

Американският хеджингов фонд "Елиът мениджмънт" е завел дело срещу Лондонската метална борса (LME) за над 456 млн. щ. долара заради решението й да канцелира търговските сделки с никел през март след безпрецедентен скок на цената на метала. "Елиът" е внесъл съдебния иск чрез две свои поделения срещу LME и LME Clear (клиринговата къща на борсата) на 1 юни в Английския върховен съд, съобщи на 6 юни собственикът на лондонското тържище – Хонконгската борса и клиринг (HKEX). Базираната във Флорида хеджингова група, основана от милиардера Пол Сингър, твърди, че анулирането на никеловите контракти, изтъргувани на 8 март, е "незаконно от гледна точка на публичното право и/или представлява нарушение на човешките права на ищците". LME, от своя страна, смята претенциите за "неоснователни" и уверява, че ще се защитава "агресивно". 

Делото на "Елиът" се отнася за решението на 145-годишното лондонско метално тържище да канцелира всички изтъргувани никелови контракти за един ден (8 март) и да спре борсовите операции с метала за осем дни през март. То е поредната лоша новина за борсовото ръководство, което се бори да възстанови репутацията на пазара като водещ световен център за търговия на индустриални метали, включително никел, използван за производството на неръждаема стомана и на батерии за електрически превозни средства.  

Анулирането на контрактите и последващото прекратяване на търговията бе наложено от 250-процентния скок на цената на никела до рекордните 100 хил. щ. долара за тон, предизвикано от частичното закриване на големи къси позиции на водещия китайски производител на неръждаема стомана "Циншан холдинг груп". Решението на LME да анулира търговските сделки в деня на ценовия взрив, който е щял да тласне няколко по-дребни борсови членове на ръба на фалита, е в резултат на недоволството на търговци, чиито печалби са били заличени от движението. 

Един от най-големите хеджингови фондове в света "Ей Кю Ар кепитъл мениджмънт" е проучвал още през март правните опции при евентуален спор, обяви добре информиран източник. Мениджърите му обвиняват лондонското тържище, че "е отменило търговските сделки, за да спаси любими стари приятели и да ограби потребители без връзки". LME отхвърля категорично, че компанията майка HKEX е повлияла на решението. Неприятната ситуация принуди британския финансов регулатор да започне през април проверка на "пазарния безпорядък" в никеловите контракти по време на спорния период.  

Борсовият хаос отказа главния изпълнителен директор на LME – Матю Чембърлейн – от решението да напусне поста си през април и да се прехвърли в "Комаину" – стартъп за дигитални активи, точно когато тържището се бореше да върне репутацията си. Според обясненията на борсовото ръководство, една от причините да не реагира по-рано на ценовия възход на никела е, че не е знаело какъв обем сделки са били осъществени на извънборсовия пазар чрез финансови производни. Чембърлейн в момента се опитва да прокара план за по-регулярно обявяване на тези позиции за всички метали с физическа доставка на LME – доста спорна инициатива като се има предвид, че членовете на борсата са се противопоставяли на подобни призиви за по-голяма прозрачност в миналото. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст