ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК предлага бюджетът на ЕС за догодина да бъде близо 300 млрд. евро

ЕС

Европейската комисия е предложила днес бюджетът на ЕС за догодина да бъде близо 300 милиарда евро, като 113.9 милиарда евро да бъдат безвъзмездни средства по плановете за икономическо възстановяване. Това съобщава БТА.

Предвидени са мерки за подкрепа на създаването на работни места, на усилията за природосъобразно производство и за цифровизация. Европейската комисия предвижда по-късно тази година да представи предложения, свързани с отраженията от войната в Украйна, след като бъдат изяснени възникналите нужди.

Най-голямата сума в бюджета е предвидено за подкрепа на икономиката (над 103 млрд. евро). Следващите по големина са средствата за земеделие (53.6 млрд. евро) и за сближаване (46.1 млрд. евро). По около два милиарда евро са предвидени за дейностите за защита на природата и на границите, както и за въпроси, свързани с миграцията. Общо 1.2 милиарда евро ще отидат за отбрана.

От ЕК съобщават, че от началото на войната в Украйна Европейският съюз е осигурил около 4.6 млрд. евро от общия бюджет в помощ на украинската икономика и бежанците. Предвижда се да бъдат осигурени още девет милиарда евро за Украйна до края на годината.

Проектобюджетът ще се разгледа от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Предвижда се съгласие по неговите параметри да бъде постигнато до средата на ноември, пояснява комисията.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст