ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КТ “Подкрепа” иска 20% ръст на заплатите на работещите в НЗОК

Национална здравноосигурителна каса

От КТ "Подкрепа" поискаха от 1 юли ръст от 20 процента на заплатите на работещите в Националната здравноосигурителна каса. 

При обсъждането в Националния тристранен съвет на промените в бюджета на касата стана ясно, че със завишените с 46 милиона лева разходи за плащания към болниците ще се повишават и заплати.

"Такова беше решението на Надзорния съвет във връзка с осигуряване на допълнителни средства до края на годината за осигуряване на увеличението на работните заплати чрез НРД. Те ще бъдат разпределени и договорени допълнително с Българския лекарски съюз, така е по изискванията на закона. Съответните клинични пътеки, които не успяхме да вдигнем техните цени към момента, тъй че след НРД те ще постъпват там", обяви Петко Салчев, управител на Здравната каса.

До края на годината ще се разкрият 100 нови работни места в НЗОК, за да се администрира новото задължение на институцията по контрола върху отпускането на помощните средства за хората с увреждания, за целта ще са необходими 4 милиона лева. Догодина ще се поискат още 100 щатни бройки за същата цел.

От Конфедерацията на работодателите индустриалци предупредиха, че е необходимо да се завишат и средствата за лекарства, поемани частично или напълно от Здравната каса, в противен случай фармацевтичните фирми няма да могат да покрият разликата с допълнителни отстъпки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст