ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва работа по план за развитие на винения туризъм в България

Износ на вино за Китай

Обща работна група между експерти на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и бизнеса ще обсъжда и решава въпросите на винения туризъм. Това стана ясно на кръгла маса под надслов „Перспективи пред развитието на винения туризъм. Виното като част от българския туристически продукт“, организирана от Министерство на туризма.

Това е първата по рода си широка дискусия по темата. По думите на министър Проданов виненият туризъм като част от туристическата индустрия е изключително важен за нашата страна, за развитие на устойчив туризъм в четири сезона и целогодишна дестинация. В България има над 200 изби, което е разнообразно предлагане. Тази дискусия е начало за създаването на план за развитие на винения туризъм, който да бъде разработен съвместно с Министерство на земеделието и останалите институции. „Държавата и представители на винените организации ще създадат работна група, която да работи по темата“, обяви министър Проданов. 

Заместник-министърът на земеделието Момчил Неков подчерта необходимостта да се защити виненият туризъм у нас като нематериално културно наследство, за да може да се добавят винените маршрути в кафявите указателни табели. У нас са идентифицирани 130 винопроизводителите, които са направили винарни тип „шато“, подходящи за винен туризъм. Целта е да бъдат обособени в осем винени региони със защитено географско указание със своите специфики за популяризирането им.  

Във фокуса на срещата бяха поставени добрите практики, проблемите и тенденциите във винения туризъм.

В кръглата маса участваха също Илин Димитров – председател на парламентарната Комисия по туризъм, Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, съветници на министъра на туризма, експерти, представители на Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Българска асоциация на винените професионалисти, Национална лозаро-винарска камара, Институт по лозарство и винарство, които представиха важни инициативи и опит.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст