ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИТН напуска управляващата коалиция

Слави Трифонов

ИТН оттегля министрите си от управляващата коалиция, защото няма място в нея. "Слагам край на тази коалиция, на тази агония." Това заяви в изявление по партийната телевизия "7/8" лидерът на ИТН Слави Трифонов. "Причините, поради които тази коалиция не работи и поради която ние нямаме място в нея, са две – Северна Македония и фактът, че в държавата вече няма пари", подчерта Трифонов.

"Освен захвърлянето на националните интереси, министрите на "Продължаваме промяната" ни водят към фалит", изтъкна лидерът на ИТН. "Премиерът Кирил Петков води друга външна политика, различна от тази на външния министър, различна от политиката на парламента, различна от политиката на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Премиерът си има друг външен министър", добави той. Според него това е съветникът на Петков Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на лидерите в Европа да падне ветото над Северна Македония, което е "безпардонно, едностранно нарушаване на подписаното коалиционно споразумение", каза председателят на "Има такъв народ".

"По отношение на бюджета – Асен Василев, откакто е финансов министър, в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу. Това са нашите пари", заяви Трифонов. И отбеляза, че така и не е ясно за какво е изхарчена най-голямата сума в историята на България – 9 млрд. лева за 9 дни през декември 2021 г. "4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. 1,2 млрд. се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма. Къде са? Къде е борбата с мръсните пари? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Какви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Кой ще ги плаща, той ли ще ги плаща, или нашите деца? Ако от ИТН искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме с всички екстри на властта. Аз продължавам да не се чувствам политик, аз съм, за да се свърши работа и заради моралния избор", увери Слави Трифонов.

"Ще започнат всякакви глупости, че спираме бюджета и какво ли още не. Затова ясно заявявам, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта за социалните мерки и пенсиите на хората. Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха", обясни още той. И уточни, че днес министрите му са напуснали правителственото заседание заради "изключително лошия бюджет, който представи министъра на финансите Асен Василев". "Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи, както трябва. Даже това е агония. Между другото, като казвам повод – искам да ви кажа, че през целия си живот съм се старал да правя разлика между повод и причина. Напускането на министрите на ИТН днес е повод и това е поредният повод", заяви Трифонов.

Лидерът на ИТН изтегля министрите си от кабинета и изважда партията от управлението. "Ако бях за властта, щях да стоя усмихнат и ояден. Но за разлика от "Продължаваме промяната" аз не съм такъв", допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст