ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Каримански: Нищо от поисканото от министрите на ИТН не е прието

Парламент Любомир Каримански

Депутати от управляващата коалиция коментираха в парламента това, че по-рано днес министри от ИТН напуснаха правителственото заседание, на което се обсъждаше актуализацията на бюджета. Впоследствие все пак стана ясно, че актуализацията е приета и ще бъде внесена в парламента.

"Ние сме търпеливи. Ако коалиционното споразумение се нарушава от някого, не е от "Има такъв народ", заяви шефът на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански. По думите му право на министрите е да напуснат, защото нищо от това, което са поискали във връзка с актуализацията на бюджета, не е било одобрено. Сигналът е, че първо на коалиционно ниво трябва да бъдат решени нещата и тогава да бъдат вкарвани в отделните ведомства. Търпеливи ще бъдем толкова, колкото да можем да защитим записаното в коалиционното споразумение, ние го спазваме стриктно", подчерта той.

"Вчера ясно казахме, че трябва да бъдат спазени всички уговорки, поети обещания, които засягат регионалното министерство за индексацията към строителите и за тези, които реално си изпълняват поръчките – това сме казали, нищо повече. В същото време МВнР също има искане за задграничните командировки и възнагражденията, защото са едни от най-ниските. Направили са нов устройствен правилник, но чакаме т. нар. ефективно управление в правителството да оцени всички тези документи, не знам дали има такъв капацитет", каза председателят на бюджетната комисия.

Каримански отбеляза, че вчера не е имало среща в коалиционен формат и затова не може да се каже дали има напрежение в коалицията. Според него няма нови разделителни линии.

За актуализацията на бюджета посочи, че все още не са видели какво представлява тя, има ли нещо променено. "Защо трябваше да има тези напрегнати срокове сега, вместо да има време всяка партия да види изчисленията", попита депутатът. "Не сме получили натуралните показатели, изчисления, които да ни убедят в начина, по който е конструирана цялата логика на бюджета", добави той. И припомни, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е казал, че в проекта са заложени само антикризисни мерки, не реформи. И предположи, че реформите ще бъдат разписани в бюджета за 2023 г.

"Очевидно има някакво напрежение, след като има напуснали министри", коментира ситуацията председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров. "Поддържаме контакт с останалите коалиционни партньори, очакваме информация от Министерския съвет и по-късно днес Изпълнителният съвет на "Продължаваме Промяната" ще излезе с декларация и пресконференция, на която ще можем да отговорим на всички въпроси", посочи той. И уточни, че пресконференцията ще бъде в 16:00 часа в БТА. "Както виждате, не ние напуснахме Министерския съвет, не ние имаме претенции за средства, които има или няма в бюджета, така че трябва да съберем информацията и тогава да можем да ви отговорим", обясни Гюров.

Попитан дали ИТН е надежден партньор, той отговори, че това е въпрос, който ще си проличи по време на актуализацията. "От наша страна взимаме всички мерки да върви комуникацията, защото от 1 юли искаме да има увеличение на пенсиите, което изисква много строг график на приемане на актуализацията през комисии и през пленарна зала", подчерта председателят на ПГ на ПП.

"Когато се работи, има по-напрегнати отношения, но няма напрежение в коалицията", коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. И добави, че нямал информация защо министрите на ИТН са напуснали заседанието, но отбеляза, че това със сигурност не е добър знак. Все пак по думите му бюджетът е внесен в Народното събрание и предстои да бъде одобрен. Свиленски подчерта, че най-важното за всички българи е актуализацията да бъде приета в рамките на разчетените срокове – до 24-27 юни, за да може от 1 юли пенсионерите да получат преизчислените си пенсии, бизнесът – помощи, всяко едно българско семейство – подкрепа от държавата. Всичко друго е въпрос на диалог, но не за сметка на българските граждани, убеден е председателят на ПГ на "БСП за България". Социалистът смята, че въпросът е несъгласието да кореспондира с аргументи, разум и невинаги добрият подход е, когато си тръгваш от дадено събитие.

"Не мисля, че на заседанието на Министерския съвет е представен нов вариант на актуализация на бюджета. Напротив, бюджетът е обсъждан на експертни съвети, на няколко коалиционни, някои може да не виждат в него предложенията си на сто процента, но в крайна сметка коалицията е от четири партии, не е еднолично управление", подчерта депутатът.

"Не мисля, че трябва да коментираме прояви на емоционално състояние", каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. "Тъй че надяваме се днес, както е по график, да бъде внесен проектът за актуализация на бюджета и да започнем нормално и спокойно, професионално да обсъждаме в парламента, защото има изключително важни залози – доходите на хората, икономическото развитие на страната. Всичко това трябва да можем да го решим, колкото и да е трудно", допълни той. Според него участниците в коалицията трябва да носят отговорност и са длъжни да осигурят на тази страна добро управление. Затова  призова да се концентрират върху аргументите и търсенето на решения и по-малко емоции.

Иванов посочи, че според "Демократична България" е необходим наистина сериозен дебат за това как да се финансират предложените мерки и как да се гарантира устойчивостта на това финансиране.

На въпрос не трябва ли първо актуализацията на бюджета да се обсъди от коалиционните партньори и след това от Министерския съвет,  депутатът отговори, че проектът е бил обсъждан на няколко срещи, но вероятно недостатъчно: "Очевидно остават теми, които не са разрешени, но мястото на тези обсъждания е тук, в парламента, в рамките на процедурата, така че аз не мисля, че трябва да драматизираме тази страна от нещата."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст