ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Живеещите в ЕС британци няма да гласуват на местни избори

британци берлин

Съдът на ЕС постанови днес, че британците, живеещи в държави от съюза, са загубили правото си да гласуват и да се кандидатират на местни избори, след като Великобритания напусна блока през 2020 година. Изключение правят онези британци, които имат гражданство и на страна от ЕС, съобщиха ДПА и АП.

Британските граждани "вече нямат статута на граждани на (Европейския) съюз, нито, по-конкретно, правото да гласуват и да се кандидатират на общински избори в държавата членка, където живеят", се казва в изявление на Съда на ЕС.

Гражданите на страна членка, пребиваващи в друга държава от съюза, имат право да участват в общински избори, припомня ДПА.

Отнемането на правото за гласуване и кандидатиране "е автоматична последица от единното суверенно решение, взето от Великобритания, да се оттегли от Европейския съюз", се посочва в текста.

Над един милион британци живеят в Европа. Много от тях бяха против Брексит, отбелязва АП.

Днешното решение бе постановено по дело, заведено от родена във Великобритания жена, която живее във Франция от 1984 година. След Брексит на нея й било забранено да гласува на произведените през март 2020 общински избори във Франция В същото време, съгласно британското законодателство, тя няма право на вот и в родината си, тъй като живее в чужбина от повече от 15 години. 

Жената отказала да кандидатства за френско гражданство – на практика единственият начин, по който би могла да си върне правото да участва в общински избори в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст