ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Самолетът нарушител е следен с изтребител

Драгомир Заков мин. на отбраната

Самолетът нарушител, навлязъл на 8 юни вечерта във въздушното ни пространство, е следен през цялото време след влизане на територията на страната. Вдигнат е и изтребител при много тежки атмосферни условия, каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти в парламента по повод коментари на експерти в сутрешните телевизионни блокове. Дали самолетът-нарушител е шпионски или не, тепърва ще установи разследването, посочи той.

Министърът каза, че тази сутрин е слушал един от експертите и е изключително възмутен от чутото. "Не може по този начин, абсолютно безотговорно, с неверни твърдения, с лъжи да се обяснява как е срамно едва ли не за българските военновъздушни сили (ВВС), че не били следели самолета и т.н. Няма нищо подобно", коментира Заков.

"Самолетът се следи от център в НАТО, той се препредава на страните-членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната. След влизането на територията на страната самолетът е следен през цялото време. Имайте предвид, че имаме освен самолети и противовъздушна отбрана, тя също е част от системата за следене на самолети", обясни военният министър. Той посочи, че този самолет не е представлявал заплаха през целия си полет. "Размерът на самолета не предполага той да направи някаква щета на цивилна или гражданска инфраструктура. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат. Когато самолетът е обявен като потенциален ренегат, върху него не се въздейства, той се следи", посочи Заков.

В отговор на въпрос, че самолетът е придружаван от изтребители в други държави, през които е прелетял, министърът обясни, че в другите държави става въпрос за светлата част на денонощието, а в България – за тъмната част от денонощието с буря в тази част на страната. "В такава ситуация този самолет е летял на много ниска височина, за да избегне бурята", отбеляза Заков. "Представете си изтребител, който лети на такава височина с бавна скорост. Аз бих искал да видя този изтребител и този пилот, който ще успее да го направи", допълни той.

"Тогава, когато вече имахме преценка, че може би трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки атмосферни условия", посочи Заков. Той допълни, че е било направено наблюдение и самолетът се е върнал в Граф Игнатиево преди начало на буря. Министърът отбеляза, че това е бил изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, но си свърши работата. "Така че аз не мога да приема самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата", коментира Драгомир Заков.

На въпрос чия собственост е самолетът нарушител, министърът каза, че тези неща се уточняват. "Кои са хората, чия собственост е, как е летял, защо е летял, откъде е тръгнал, каква е била целта на полета, имало ли е нещо на борда, нямало ли е – това са неща, които са част от следствието", посочи той.

Вчера Министерството на отбраната съобщи, че на 8 юни около 19:09 часа малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България и по случая се води разследване. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст