ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна: Изразходвахме почти всичките си артилерийски снаряди

руско-украинска война в украйна украински военни сили самоходно оръдие самоходна артилерийска установка

Украйна изразходва почти всичките си артилерийски снаряди, заяви пред в. "Гардиън" заместник-ръководителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки.

Понастоящем украинските сили разчитат само на доставки от Запада, за да продължат да се сражават срещу Русия.

"Войната се превърна в артилерийска", изтъква Скибицки в интервюто си за британското издание. Сегашните фронтови линии са там, където се решава бъдещето "и ние отстъпваме, когато става дума за артилерия", казва още украинският представител.   

"Всичко сега зависи от това какво получаваме (от Запада)", подчертава Скибицки. "На един украински снаряд се падат по 10-15 руски. Западните ни партньори ни дадоха около десет процента от това, с което разполагат", казва още той.

По думите на Скибицки Украйна изразходва дневно между пет и шест хиляди артилерийски снаряда. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че всеки ден умират между 60 и 100 украински войници и че всеки ден биват ранени 500, припомня "Гардиън". Снощи обаче неговият съветник Михайло Подоляк каза пред Би Би Си, че всеки ден на фронтовата линия загиват между 100 и 200 украински войници.

Скибицки казва още, че е необходимо Западът да снабди Украйна с ракетни системи с голям обсег, за да могат украинските сили да унищожават руската артилерия отдалеч. Тази седмица Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза пред "Гардиън", че Украйна се нуждае от 60 реактивни системи за залпов огън, за да съхрани шансовете си за победа срещу Русия.

На фона на тежки сражения в Донбаския регион руски войски са напреднали в Бахмут и изглежда възнамеряват да прекъснат линиите за снабдяване на Северодонецк, предаде ДПА, позовавайки се на информация от украински източници.

"Врагът напредва в посока Воздвиженка – Роти, постига частични успехи и е фиксиран на окупираните от него граници", каза генералният щаб на украинските въоръжени сили в своя доклад за обстановката днес. Градовете се намират на около 10 километра югозападно от Бахмут. От тях руските сили биха могли да обстрелват пътя от Бахмут до Северодонецк. Междувременно боевете около Северодонецк продължават без значителни промени. По информация от генералния щаб руските войски продължават да се опитват "неуспешно да установят пълен контрол над града".

В докладът пише, че в посока Славянск, друга важна стратегическа цел на руската военна операция в Донбас, Москва е концентрирала своите войски и "се опитва да създаде условия за възобновяване на офанзивата". Генералният щаб добави, че през последните 24 часа украински войски са отблъснали седем атаки в Донецка и Луганска област.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст