ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна губи между 100 и 200 войници на ден

Михайло Подоляк

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви пред Би Би Си, че всеки ден на фронтовата линия загиват между 100 и 200 украински войници.

Михайло Подоляк заяви, че Украйна се нуждае от стотици западни артилерийски системи, за да изравни силите си с Русия в източния регион Донбас. Той също така каза, че Киев не е готов да възобнови мирните преговори с Москва.

Украинските войски са подложени на непрестанни бомбардировки, докато руските сили се опитват да поемат контрола над целия Донбас.

"Руските сили са хвърлили на фронта почти всякакво оръжие, което не е ядрено, и това включва тежка артилерия, множество ракетни системи и авиация", каза Подоляк.

Той повтори призива на Украйна за повече оръжия от Запада, като заяви, че "пълната липса на равнопоставеност" между руската и украинската армия е причината за големия брой жертви от украинска страна".

"Нашите искания за артилерия не са просто някаква прищявка… а обективна необходимост, когато става въпрос за ситуацията на бойното поле", каза той и добави, че Украйна се нуждае от 150-300 ракетни системи, за да изравни сили с Русия – много по-голям брой от този, който е получила досега.

Подоляк заяви също, че мирните преговори могат да бъдат възобновени само ако Русия върне териториите, върху които е придобила контрол след нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

Преценката на Подоляк, че всеки ден загиват 100-200 украински войници, е по-висока от предишните оценки. Вчера министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че Украйна губи по 100 войници на ден, а други 500 биват ранявани.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи за "положителни" новини от югоизточната част на Украйна, предаде Ройтерс.

В Запорожка област, според неговите думи,  украинските сили  успяват да осуетяват действията на руските войски.

Във видеообръщение Зеленски заяви също, че украинските сили постепенно напредват в Харковска област, източно от Киев, "освобождавайки нашата земя".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст