Каримански посочи неизпълнени точки от коалиционното споразумение

Парламент Любомир Каримански

За неизпълнени точки от коалиционното споразумение във финансите и икономиката говори председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ" при дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Той е за провал във финансово-икономическата политика.

Като неизпълнено във финансите от коалиционното споразумение той отбеляза, че до средата на 2022 г. няма изготвен времеви план за предложените от другите групи реформи с разчети за финансовото им осигуряване. По думите на Каримански липсва въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране до средата на тази година и в коалицията такъв план не е обсъждан.

"Нито веднъж не е имало заседание за обсъждане динамиката на инфлацията на междуинситуционален съвет, който е трябвало да заседава на поне три месеца. В проекта на закона за КПКОНПИ не е променена частта за БНБ, каквито са препоръките на Европейската централна банка в последния ѝ конвергентен доклад", допълни той.

"В икономиката – няма създадена комисия между Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на правосъдието и Министерството на финансите и частния сектор за анализ и предприемане на мерки преди да бъдат задействани арбитражни процедури срещу страната ни'', даде пример за неизпълнена клауза от коалиционното споразумение депутатът от ИТН.

"България трябваше да стане логистичен и финансов хъб чрез откриване на финансови центрове на мултинационални компании и привличането на такива чрез транспортни мрежи – колко такива компании приехме в страната, колко такива транспортни мрежи бяха създадени?", попита той. 

Бившият му колега от ИТН, в момента нечленуващ в парламентарна група, Иво Атанасов попита дали въпросът за неизпълнение на отделни точки от споразумението е бил поставян писмено пред партньорите. По думите му, когато Любомир Каримански е отивал на преговори за бюджета, председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов му е казал, че ако исканите пари не се дадат на министрите на ИТН в енергетиката и МРРБ, ще свалят правителството. 

"Не съм казал, че за това сваляме правителството, а само че, ако няма разбирателство, бюджетът трудно ще върви", отговори председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. А Каримански отбеляза, че няма нужда някой да напомня за нещо в коалиционното споразумение. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст