Къде сме ние, според тях – днешните управляващи? *

триумф

Лъчезар Борисов

 

Днес искам да благодаря на колегите ми в Народното събрание, че продължават да мислят за нискодоходните и уязвими групи от българското население. Благодаря им, защото предложиха пенсиите да се вдигнат с 15% и да бъдат запазени надбавките на пенсионерите. А това е необходимо, защото:

  • Инфлацията в България е като при война!
  • България е на 20-то място в света по най-висока инфлация при храните!
  • Украйна е по-добре от нас!

През изтеклата седмица, НСИ обяви обедняване, невиждано от фалита на България през 1996-1997 година. Цените на горивата растат, но се обяснява как това не е проблем. Инфлацията е рекордна, но и това също не било проблем. За съжаление, най-засегнати са пенсионерите и нискодоходните групи, които основно разходват разполагаемия си доход за хранителни продукти. Според НСИ хранителните продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали с 22.7% за изтеклата една година: май 2022 г. – май 2021 година.

Къде всъщност се намира България в световен мащаб, по отношение на ръста на цените на хранителните продукти?

Отговорът на този въпрос отново дават данните на TRADING ECONOMICS, които са публикували годишната инфлация при хранителните стоки за 171 наблюдавани държави в световен мащаб (виж ТУК – бел. ред.).

За съжаление, България е на 20-то място в глобален аспект по най-висок годишен ръст на цените на храните, като е посочена годишна инфлация от 22.8 на сто. Базата данни сочи още:

  • България е на 2-ро място в ЕС по годишен ръст на цените.
  • По-висок ръст на цените на храните в Европа се наблюдава само в Турция, Молдова и Литва.
  • Украйна, която е във война, управлява по-добре инфлацията при храните, като там цените са нараснали с 22.4 на сто.
  • В Северна и Южна Америка, само четири държави имат по-висока инфлация при храните от тази в България – Венецуела, Аржентина, Суринам и Хаити.
  • Аналогична е ситуацията и в Азия, където инфлацията при храните е по-висока само в Ливан, Шри Ланка, Иран и Сирия.
  • В Африка храните са поскъпнали повече от България, но само в Зимбабве, Етиопия, Ангола, Гана, Буркина Фасо, Египет и Руанда.

От тук следват няколко логични въпроса:

– Защо в България инфлацията при храните е по-висока от тази в Украйна, която е във война?

– Защо България е в първите 12% от държави в света с най-висок ръст на цените на хранителните продукти?

– Какво се случи и защо беше спряна обещаната покупка от страна на държавата на зърно и къде изчезнаха 1.2 млрд. лв., предвидени за тази дейност?

– Защо не се контролира инфлацията и по този начин се отнема доход от най-бедните, който се пренася в полза на кредитните милионери?

Днес видяхме кой мисли за бедните!

____________

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст