Христо Иванов: Консултациите при президента са провал

Христо Иванов

Консултациите при президента са провал, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него държавният глава е избързал с разговорите с политическите партии, които приключиха по-рано днес.

Христо Иванов смята, че не е имало никаква конституционна необходимост да се бърза с консултациите и че мандатоносителят "Продължаваме промяната" е имал нужда от повече време за разговори.

В изключително сложната ситуация, в която страната се намира, консултациите са били сериозен шанс да се възстанови диалогът между политическите партии.

"Мисля, че виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации трябваше да се случат и достатъчно време да бъде дадено на партиите, да бъдат координирани с това кога те имат готовност. Конституционната цел на тези консултации е да се намери изход. Търсенето на този изход не може да върви по график – айде, всички на плаца в първия възможен момент. Строева подготовка – раз,  два, три и готово. И от тази гледна точка, смятам, че това беше провалена конституционна възможност", заяви съпредседателят на "Демократична България".

Иванов е скептичен, че в рамките на този парламент, може да бъде излъчен втори кабинет.

"Всеки се държи като хан Аспарух. Все едно, че държавата започва от него. Той ще определи всичко. Той ще каже… От това няма да излезе управление. Не го виждам. И не го виждам и в следващия парламент след една още по-разделителна кампания, в която се замеряме със своите непримиримости. Та затова се чудя за по-следващия парламент, какъв е шансът", коментира той.

Лидерът на "Да, България" каза, че е отворен за разговори за общо явяване на изборите с ПП.

"Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам, е, че нашите избиратели го очакват, първо. Второ, че ние още на миналите избори направихме такова предложение. Т.е. от наша страна вратата за такъв разговор е отворена. Как точно ще се разбираме, предстои да видим оттук нататък", допълни Христо Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *