ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Окончателно: Минималната пенсия ще бъде 467 лева от 1 юли

Парламент зала

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 467 лева, като в нея влиза и ковид добавката в размер на 60 лева. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на част от текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г. Според вносителите от Министерския съвет това е увеличение от 26,2 на сто. Всички депутати в пленарната зала одобриха ръста на минималната пенсия. "Против" гласува лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В обяснение на отрицателен вот той каза, че от ДПС са имали предложение за минималната пенсия да скочи до 481,80 лева, което по думите му е било възможно да се случи.

Депутатите приеха още максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, за 2022 г. да е, както следва:

– от 1 януари до 30 юни – 1500 лева;
– от 1 юли до 30 септември – 2000 лeва;
– от 1 октомври до 31 декември – 3400 лева.

След като увеличението на минималната и максималната пенсия от 1 юли бе окончателно гласувано, социалният министър Георги Гьоков потвърди, че все още има вероятност да се забави плащането на увеличението. "И ако това не може да се случи, да ги вземат с увеличен размер между 7-и и 20-и, ще се случи малко по-късно – дали през август, дали с допълнителни плащания още през юли", каза той.

Средствата за по-високите пенсионни плащания ще бъдат осигурени през трансфер от държавния бюджет, чиято актуализация все още е на етап второ четене в ресорната парламентарна комисия и се очаква в сряда (29 юни) да влезе в пленарната зала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст