Концесионерът на Летище София се събуди предизборно

Летище София - концесионер - пресконференция - 21 юни 2022 година

Служителите на Летище София се топят като бучка лед в чаша узо. За 14-те месеца, откакто концесионерът „СОФ Кънект“ пое столичния аеропорт, наследеният личен състав се е свил с 1/3 – от над 2300 до около 1600 души. Въпреки това темата за постоянното текучество и постепенното обезлюдяване на "Парадния вход на държавата" изобщо не беше засегната на пространната пресконференция, дадена от концесионерите на 21 юни и подробно отразена от „БАНКЕРЪ“:

Основните причини за намаляването на служителите са две. Първата е реално намаляващите доходи, което принуждава много от хората да напускат "доброволно". Втората причина е аутсорсването на редица дейности, които концесионерът явно смята за нетипични и скъпоструващи.

Истина е, че от 1 април заплатите на летището бяха увеличени с 10%, но след 3-годишното им замразяване и особено на фона на галопиращата напоследък инфлация – това си е чиста подигравка. Вярно е, че

концесионерът няколко месеца не искаше и да чуе

за ръст на заплатите, по-висок от 6 на сто. В крайна сметка обаче той склони, но… орязвайки други социални придобивки.

„Ние по-евтини храни и горива ли купуваме от служителите на МВР, които недоволстват срещу предлаганото им 20-процентно увеличение на заплатите и настояват за 25% ръст, за да се справят с инфлацията?“, коментира дългогодишен служител на летище София, който неотдавна си намери друга работа. 

От март „СОФ Кънект“ отдаде почистването на летище София на германската фирма Dr. Sasse, а от 1 юли компанията Dufry, която стопанисва фришоповете на летищата край Варна и Бургас, ще оперира и безмитните магазини на столичния аеропорт. С това служителите му намаляват с над 200 души, но… какво да се прави – държавата и синдикатите вече нямат думата. А ако все още я имат – явно предпочитат да си мълчат…

На финалната права бил и процесът по регистрация на външна фирма, която в най-скоро време ще поеме сигурността на летището.

Планира се наземното обслужване на самолетите също да бъде прехвърлено към външна фирма. Актове, след които

работещите за „СОФ Кънект“ ще намалеят с още около 1000 души.

До есента към външни фирми ще бъдат прехвърлени юридическото и счетоводното обслужване на летището, което ще доведе до "спестяването" на още около 60-ина заплати.

Реформа предстои и в информационния център.

Както „БАНКЕРЪ“ прогнозира преди повече от година, след всички промени, рокади, реформи и "модернизации", на работа при концесионера трябва да останат най-много 220-230 души – около 10% от наследената "държавна работна ръка".

Разбира се, голяма част от останалите 90% не увисват на опашка пред трудовите борси, а стават служители на аутсорс фирмите и продължават да си работят по специалността. Промените ще ги споходят само по отношение на възнагражденията им, отпуските и другите социални придобивки, както и (може би) по линия на здравните и пенсионните осигуровки. Не е изключено интензивността и останалите условия на труд също да претърпят някакви модификации в ущърб на наемния труд, но… – частният бизнес си е частен бизнес и на когото не му харесва, да се връща обратно на държавна заплата. Ако успее да се вреди, де…

„Мисията ни е до 2028 г. да станем 5-звездно регионално летище. Имаме план – знаем как да го постигнем, необходимите инвестиции за това и екипния дух“, обяви на 21 юни изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро Пинто.

Тук е интересно да отбележим странното съвпадение на пресконференцията на „СОФ Кънект“ и падането на кабинета „Петков“.

Всички помним как през 2021 г. служебните транспортни министри на президента Румен Радев,

поставиха под лупа договорите за концесии

и се вторачиха и в сделката за Летище София.

Логично е това да се повтори, поради което „СОФ Кънект“ побърза да представи грандиозните си планове за светлото бъдеще на аеропорта. Ако не е така – то въпросът е защо не обяви плановете си месеци по-рано?

Иначе обещанието на Хесус Кабайеро Пинто звучи чудесно. Лошото е, че досегашните 14 месеца от управлението на „СОФ Кънект“ не показаха дори и искрица от това светло бъдеще.

Как да повярва човек, че ще има коренна промяна на летище София, при положение, че човекът, който трябваше да направи аеропорта 5-звезден, изненадващо напусна „СОФ Кънект“?

Става въпрос за Кристиан Стошек, досегашен главен директор „Трансформация“ и шеф на дирекция „Наземно обслужване“. Стошек има богат опит в авиационния бизнес, а като член на ръководството на летище в Мюнхен е управлявал програмата за сертифицирането му като 5-звездно. Именно Стошек беше привлечен да приложи опита си за сертифициране и на нашето летище като 5-звездно.

Според запознати новоназначеният унгарец Андраш Абел, който също идва от Мюнхен и ще ръководи двата терминала, не би могъл да замени Стошек.

Не е ясно и защо

концесионерът трябваше да изгуби 14 месеца досега,

без да инвестира поне в най-належащите ремонти на летище София.

Както „БАНКЕРЪ“ нееднократно писа, от спешен ремонт се нуждае многоетажният паркинг на "Терминал 2", но напразно – досега ни основна реконструкция, ни елементарно освежаване. Приказките, че тече процедура за възлагане на на обществена поръчка с нищо не подобряват положението, а летящите изпод гумите циментови отломки все така си застрашават паркиращите автомобили. А и не само тях

Започнатият от 9 юни ремонт на пътеката за рулиране (ПР) L е само частичен – фрезова се и се подменя асфалтовата покривка само на един тесен участък, по който се движат колесниците на преминаващите самолети. Това е само временно закърпване, а не сериозен ремонт с визия за бъдещето.

Трагично е положението с ПР N, два участъка от която – точно пред Терминал 1, са затворени, тъй като асфалтовата покривка се рони и създава опасност за двигателите на самолетите. А ПР N е много важна и постоянно натоварена, тъй като свързва новия и стария терминал с Правителствена зала и с полосата за излитане и кацане на самолетите.

От 15 юни трябваше да започне и основният ремонт на ПР S, за която „БАНКЕРЪ“ също неведнъж писа, тъй като осигурява връзката на военната база и ремонтните хангари в Северния район на летището с полосата, но и той все още се отлага въпреки факта, че състоянието й създава много главоболия.

Накрая само ще припомним, че „СОФ Кънект“ отлага тези належащи инвестиции в безопасността на летището независимо от факта, че вече втора година е освободен да не плаща никакви концесионни такси на държавата.

Белчо Цанев

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *