Макроновините са прелюдия към корпоративните отчети

Пари

Юни ще бъде запомнен с агресивния ход на Федералния резерв и повишението със 75 базисни пункта на лихвения процент. Но въпросът, който реално се повдигна през месеца, е дали инвеститорите не започнаха да отчитат предстояща рецесия. Това пише в анализ за юни Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг". Защото, ако го правят, тогава тепърва предстои да видим засилване на тенденциите при някои активи и финансови инструменти. И рязка промяна при други, където все още преобладава цикличния проинфлационен елемент. Индексите и суровините бяха надолу през юни, а облигациите поскъпнаха през втората половина на месеца. На валутния пазар видяхме поскъпване на долара, макар и с нормална пауза в средата на юни, защото никога движението не е само в едната посока.

Значението на облигационния пазар

Всеки инвеститор гледа лихвите и колко те са далеч от върха си, когато става въпрос за САЩ и евентуално докъде ще стигнат нивата им в Еврозоната, след като процеса на повишение стартира през юли. Но това вече няма значение. Пазарът на облигации е много по-важен, защото той е отразил докъде ще стигнат лихвите преди централните банкери да променят политиката си. Американските книжа стигнаха доход от 3.5% и смениха посоката си в деня след заседанието на Фед. Банкерите натиснаха рязко спирачката и покачиха лихвата със 75 б.п., а сигналът за това дойде буквално дни преди самото заседание. Уолстрийт има навика да оценява събитията преди да се случат и внезапно да сменя посоката си, когато новините станат факт. Но аз не разглеждам поведението на облигационния пазар само през призмата на изненадващи новини и силни движения на цената в едната и после в другата посока. А като сигнал, че инвеститорите вече се притесняват от рецесия и оставят на заден план повишаването на лихвите. ETF-и с корпоративни облигации не показват възстановяване, заедно с държавните книжа. Те се движат надолу в унисон с акциите, което е характерно за мечия пазар.

Суровини под натиск

И при тях може да говорим за сигурен знак, че се намираме в мечи пазар, а глобалната икономика навлиза в рецесия. Медта отчете толкова силен спад, какъвто не е имало от 2011 г. насам, проби важни технически нива на подкрепа и изглежда, че повтаря срива си от 2008 г. Това е много лош знак за търсенето на суровини. Индустриалните метали също поевтиняват, а земеделските суровини в голяма степен заличават ръста си от началото на военните действия в Украйна. Дори и златото е под натиск, но при него факторите са малко по-различни и свързани с поскъпването на долара.

Петролът следва същата логика, но с известни нюанси. И причината е, че тясното място по веригата от добива до крайния клиент не е само дефицита на производството, но и преработката. Това му позволи да се държи по-добре спрямо останалите суровини по отношение на цената, но също беше „победен“ от страховете за рецесия. Още в средата на юни видяхме пробив под тренд линията от дъната през декември. Ситуацията се влошава и в началото на юли, като цената слезе под 100 долара за барел от щатския лек суров петрол. Това е дори още по-силно доказателство, колко негативни са настроенията на инвеститорите, когато става дума за рецесия.

Достатъчно ли е за ръст на акциите?

През юли ще търсим отговор на въпроса дали спадът на суровините и на доходността на държавните облигации ще подкрепят акциите. През миналия месец обаче настроенията бяха най-вече негативни. Изненадата от Федералния резерв се материализира като ново дъно от началото на мечия пазар и най-ниска стойност от края на 2020 г. досега. Интересното е, че „ястребите“ на Джей Пауъл не успяха да изпратят индексите в спираловиден спад и паниката да вземе превес. Може би причината е в това, че количеството на пут-опциите все още е много голямо и инвеститорите са застраховали част от загубите си. А може би и в доверието на пазара, че икономиката няма да изпадне в тежка рецесия и корпоративните печалби няма да бъдат засегнати. Засега централните банкери и инвеститорите приравняват икономиката с данните за безработицата. Така че има още няколко месеца, през които ще се говори за слаба рецесия без съществено повишение на безработицата и съответно за слаб ефект върху печалбите.

Прогнозите на анализаторите са за 10% ръст на корпоративните печалби в индекса S&P 500 за тази година спрямо предишната. Второто тримесечие трябва да е най-слабо с едва 4% ръст на годишна база, ако прогнозите се осъществят. А те обичайно бият очакванията и затова през юли ще се сблъскаме с много противоречиви отчети за второто тримесечие. Ако те не отговорят на очакванията и покажат сериозен ефект от инфлацията върху нормата на печалба или компаниите дадат много лоши прогнози, тогава и индексите ще направят още една сериозна крачка надолу. Към момента имаме предимно страхове на макро-ниво и пазар, който не знае как те ще се отразят на компаниите и на потребителите. Но нито макроновините, нито корпоративните отчети, още не са стигнали точката на обрат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *