Програмата за морско дело и рибарство допринесе за промяна и развитие на сектора

риба

Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. допринесе за положителна промяна и развитие на сектора. Това заяви заместник-министърът на земеделието в оставка Стефан Бурджев при откриването на годишното информационно събитие на Програмата в Приморско. Събитието бе организирано от дирекция "Морско дело и рибарство" – Управляващ орган на ПМДР 2014-2020 г. към Министерството на земеделието.

Заместник-министър Бурджев съобщи, че са договорени 81 процента от бюджета на тази програма. А изплатените средства към бенефициентите по програмата са в размер на 53,8 процента от общия бюджет.

На срещата беше изнесена информация и за актуалните процедури, допустимите кандидати, допустимите дейности и разходи, и крайните срокове за прием на проекти. В годишното информационно събитие участваха представители на сектор "Рибарство", на публичната власт, на научните среди, на бизнеса, на Фонда на фондовете, на местните инициативни рибарски групи и на неправителствения сектор.

В рамките на събитието от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" (Фонд на фондовете) беше направена презентация на финансовия инструмент по ПМДР 2014-2020 година. По програмата ще бъдат предоставяни индивидуални гаранции на банки в страната, за да бъде стимулирано кредитирането на устойчиви и жизнеспособни проекти. Гаранционният продукт ще обезпечава до 80 на сто от всеки кредит при максимален размер на гаранцията до 1 млн. лева.

Очаква се официалната версия на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. да бъде изпратена официално на Европейската комисия до няколко дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *