Родителите на деца до 12 г. имат право на болничен, ако детето е под карантина

Парламент гласуване

Родителите на деца до 12-годишна възраст ще имат право на болничен, ако детето им, класът му или училището е поставено под карантина. 

Тези текстове на управляващата коалиция в Закона за здравето бяха окончателно приети от парламента и влизат в сила от 1 януари догодина.

Поправките уреждат действащата нормативна уредба, от която в момента са изключени училищата. Противоречията в пленарната зала започнаха след решението промените да бъдат гласувани и на второ четене. От ГЕРБ бяха категорично против, тъй като имаха свои редакционни поправки и настояваха да има тридневен срок за предложения между първо и второ четене. Бившите управляващи искаха да променят възрастта до 14 години и промяната да влезе от 15 септември т. г. Всичките им предложения бяха отхвърлени. 

Първоначалният текст предвиждаше поправките да влязат в сила от 1 юли, но от ГЕРБ критикуваха забавянето им, защото след направената актуализация тези средства не са предвидени в бюджета. И така окончателно – родители на деца до 12-годишна възраст, ще могат да ползват болничен при карантина на детето, но от 1 януари 2023 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст