Обновяваме жп отсечка между Волуяк и Драгоман със 110 млн. евро от ЕС

локомотив ремонт жп линия

Европейската комисия е одобрила инвестиция за над 110 милиона евро за обновяване на железопътната линия между София и границата със Сърбия, която е част от транспортната мрежа TEN-T (между Турция и Западна и Централна Европа).

Става дума за жп участъка между Волуяк и Драгоман, който е с дължина 33.34 километра . Предвижда се съществуващата единична железопътна линия да бъде обновена и да бъде изградена втора електрифицирана линия.

Системата, която осигурява наблюдението и контрола на железопътното движение, също ще бъде осъвременена.

Между Волуяк и Петърч ще бъдат удвоени приблизително 12 км жп линия, ще се изгради нова жп гара и нова спирка в Костинброд. 

Cтpoитeлcтвoтo нa oтceчĸaта Πeтъpч – Дpaгoмaн (23 км) вĸлючвa мoдepнизaция c yдвoявaнe нa жп yчacтъĸ oт пpиблизитeлнo 17 ĸм и 6.5 ĸм мoдepнизaция нa eдиничнa жп линия. B paмĸитe нa oбeĸтa ca вĸлючeни cъщo дeйнocти зa мoдepнизaция нa ĸoлoвoзите, пepoните и ĸoнтaĸтнaта мpeжa, ĸaĸтo и изгpaждaнe нa нoвa жп гapa в Cливницa и нoвo пpиeмнo здaниe в Πeтъpч.

Втората фаза на проекта – изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации и ERTMS, е включена в Програмата „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027. След края на двете фази, трасето ще позволява скорост от 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарните.

Общата стойност на договорите за строителство по това направление е почти 367 млн. лева без ДДС.

С изпълнението на проекта ще бъде завършена жп магистралата от сръбска граница до Бургас, Свиленград и границата с Турция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст