ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Офертата за вторите 8 самолета F-16 е 1 млрд. и 320 млн. долара

Драгомир Заков

Офертата за вторите осем самолета F-16 е 1 млрд. 320 млн. долара. Това обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Преди два дни Заков каза, че е дошла офертата от американска страна за вторите осем изтребителя. Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е 1 млрд. и 256 млн. долара, но пакетът въоръжение е доста по-голям и имаме право на разсрочено плащане, уточни министърът.

Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните (спарки) – 2, за вторите съотношението е 4 на 4. "Спарките" са по-скъпи и на практика ще купим два малко по-скъпи самолета. Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия, най-модерния вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече", каза още военният министър. В първия сет няма планиращи бомби, сега те са цялото количество и то не е малко. Управляемите бомби в първия сет също нямаше, сега са всички необходими. Снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече от първия договор, резервните радари са с един повече. С един повече са резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари е същата бройка, както в първия сет. Пилотите за обучение ще бъдат с четирима повече. Техниците са наполовина по-малко, защото първите винаги трябва да са повече и сега си допълваме тези, които са липсвали за цяла ескадрила. Включено е и дооборудване за оперативна база", допълни Заков.

Вече имаме право на разсрочено плащане, като схемата е до 2031 г. – т.е. имаме 9 години, ако тази година се сключи договор. Министърът в оставка посочи, че първата вноска е ниска – 16 млн. долара, и добави, че тя дори ще бъде абсорбирана в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи. До идването на първите самолети през първото тримесечие на 2025 г. сумата, която се очаква дотогава да сме заплатили по втория договор, е около 80 млн. долара от 1 млрд. 300 млн. долара, т.е. една много малка част от втория договор, уточни той. Облекчаването на бюджета по този начин би позволило и тръгването на проектите за радарите, за бойните машини, като така ще имаме някакъв аванс в тези първи години по тези два ключови проекта, отбеляза Заков. 

В момента проектът на договор е във Военновъздушните сили, които трябва да дадат своето становище. "Надявам се успеем да стигнем до пленарната зала в рамките на следващите две седмици. Срокът за отговор е 1 ноември", изтъкна министърът на отбраната. "В момента това, което сме успели да договорим и очаквам да се потвърди, има една немалка сума за компенсация. Става дума за три договора – един основен и още два други. Договорената сумата за компенсация е 1 млрд. и 300 млн. долара и практически тя ще покрие един от трите договора", каза още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст