ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Печалбата на “Нокиа” е над очакванията на анализаторите

нокиа

Печалбата на един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване "Нокиа" (Nokia) през второто тримесечие надмина очакванията на анализаторите. Причината за това е засиленото търсене на 5G технологии от телекомуникационни оператори, съобщава Асошиейтед прес.

Базираната във финландския град Еспоо компания отчете 585 млн. евро положителен финансов резултат за периода между април и юни. Година по-рано печалбата беше 539 млн. евро.

В основата на този резултат.са увеличените продажби на "Нокиа" – с 11% до 5.9 млрд. евро.

"Подсигурихме още едно тримесечие на висока рентабилност", коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк. Той отбелязва, че е особено доволен от това, че двата основни бизнеса на компанията – мобилните мрежи и мрежовата инфраструктура, показват добри резултати.

"Нокиа" е един от основните световни доставчици на 5G оборудване заедно с шведския производител "Ериксон" (Ericsson), китайския "Хуавей" (Huawei) и южнокорейския "Самсунг" (Samsung).

Припомняме, че през април от "Нокиа" обявиха, че спират за неопределено време дейностите си в Русия. Преди това и шведският му конкурент "Ериксон" също съобщи, че прекратява бизнеса си в страната за неопределен срок.

Компанията още в началото на март спря вноса си в Русия. "Просто не виждаме никакви възможности да продължаваме в страната при сегашните обстоятелства", обясни тогава президентът и главен изпълнителен директор на "Нокиа" Пека Лундмарк. Това обаче наложи заделянето на провизии от 100 млн. евро в счетоводните баланси на "Нокиа" за първото тримесечие.

През миналата година Русия е осигурила под 2% от оборота на компанията.

Оттеглянето на двете големи западни компании обаче открива по-широки възможности за разширяване на присъствието на китайския световен гигант "Хуавей".  „Нокиа“, "Ериксон" и "Хуавей" и поделят по-голямата част от световния пазар за инсталиране на 4G и на 5G мрежи. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст