ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разширяваме партньорството си с Азербайджан

Кирил Петков

Стратегическото партньорство между България и Азербайджан ще продължи да се развива активно със специален фокус върху разширяването на енергийните и транспортните отношения. Това обсъди премиерът в оставка Кирил Петков на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, която се проведе в президентската резиденция в Баку – "Загулба".

Министър-председателят подчерта, че икономическото сътрудничество между двете страни и енергийните въпроси заемат основно място в общия ни дневен ред. "Разглеждаме Азербайджан като важен партньор за диверсификацията на доставките на природен газ и за повишаване на енергийната сигурност в Източна и Югоизточна Европа" посочи Петков. По думите му заради своето геостратегическо положение България има важно участие в процеса на улесняване на енергийните, транспортните и търговските връзки в региона. В тази връзка бе изтъкната ключовата роля на завършването на интерконектора Гърция-България, усилията, които положи настоящото правителство в тази посока, както и важността на LNG терминала до Александруполис, в който България участва с дял от 20%.

Премиерът и президентът на Азербайджан проведоха разговора в Баку в контекста на отбелязването преди няколко седмици на 30 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст