ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фандъкова: Няма газ, затова искат да спрат топлото на софиянци

Йорданка Фандъкова

"В последните дни чухме безпрецедентни и недопустими изказвания от "Булгаргаз" и КЕВР за спиране на газоподаването към "Топлофикация София" от 1 септември." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране се е съгласил на тази крачка с мотива тези количества газ да се нагнетят в газохранилището "Чирен". "Немислимо е да се каже, че спират топлоподаването за над 1 млн. души, за да отклонят тези количества към "Чирен". Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ", смята градоначалникът. По думите ѝ "Топлофикация София" употребява една трета от консумираните количества природен газ в България. "Разбирам безизходицата, в която се намират както правителството, така и "Булгаргаз", които не успяха повече от шест месеца да гарантират и осигурят нужните количества, но да спреш газа на София е признание за абсолютен провал и безотговорност", изтъкна Фандъкова. 

Брифингът в Столичната община бе даден по повод това, че на 21 юли енергийният регулатор започна извънредна проверка на "Топлофикация София". Проверката е назначена след получено писмо от "Булгаргаз" за просрочените задължения на столичното парно по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли са в размер на 328 228 561 лв. Освен погасяване на дълговете, топлинното дружество трябва да осигури необходимия паричен ресурс за заплащане и на текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че ще продължи договорните си отношения с газовия доставчик. Проверката на КЕВР ще приключи до 5 август.

Столичният кмет не отрече, че "Топлофикация София" има неизплатени задължения, но това било оправдание, твърди тя. "Да, "Топлофикация София" дължи 328 млн. лв. на "Булгаргаз", но в същото време държавата, в лицето на КЕВР, официално призна, че столичната "Топлофикация" има недовзет приход от 332 млн. лв. за последния отоплителен сезон", посочи Фандъкова. 

Според нея има няколко начини за решаване не проблема. "Ако държавата иска да помогне на своето дружество "Булгаргаз", тя може веднага да издължи парите, които е признато, че се дължат от "Топлофикация". Другият вариант е да се направи споразумение и тези средства директно да отиват в "Булгаргаз" или в БЕХ. Няма никакъв проблем за това", смята Фандъкова. "Ако някой иска да каже нещо на Столичната община, като да речем това, че иска да стане собственик на "Топлофикация", или пък е подготвена някаква друга сделка, моля, да бъдем откровени, защото гражданите не могат да бъдат въвличани във война, в която да се оказва натиск чрез страха, че няма да имат парно и топла вода", добави председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. И призова да не се всява паника. А кметът не отрече, че има възможност като антикризисна мярка да бъде намалена температурата на топлата вода, но подчерта, че и за това е необходим газ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст