ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работи се по целогодишната проходимост през най-високия старопланински проход в страната

първа копка багер път ам хемус

До 15 август се подават оферти за проектиране на основен ремонт на над 22 км от Троянския проход в област Пловдив. Областното пътно управление в Пловдив обяви две обществени поръчки за изработване на технически проекти за над 30 км републикански пътища.

Едната е за проектиране на основен ремонт на 22.3 км от проход „Троянски“ /път ІІ-35 Троян – Кърнаре/, в участъка от Беклемето до с. Кърнаре в област Пловдив /от км 103+055 до км 125+349/. Трасето преминава  изцяло в планински терен с големи надлъжни наклони и остри завои. С проекта ще се осигури целогодишна проходимост на републиканския път през най-високия старопланински проход в страната и да се подобри свързаността в този централен район. Прогнозната стойност на поръчката е 445 880 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение 60 календарни дни.

Другата обществена поръчка е за изработването на технически проект за основен ремонт на 8.4 км от Подбалканския път I-6 София – Бургас, в участъка от границата между Софийска област и област Пловдив при отбивката за град Копривщица до моста „Зли дол“ при град Клисура /от км 216+142 до км 224+535/. Ще се работи както на първокласното трасе, което е в планински терен, така и на 9 виадукта в участъка. Индикативната стойност на поръчката е 167 860 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 60 календарни дни.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на строителни работи. Въз основа на този документ след това ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение. Следващата стъпка е да се обявят тръжни процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители на необходимите ремонтни дейности, както и на строителен надзор.

Троянският проход (познат също като Беклемето) е планински проход (седловина) в централната част на Троянската планина (част от Средна Стара планина).  Той обхваща територия, която попада в две административни области в централната част на страната – Ловеч (Общита Троян) и Пловди (Община Карлово).

Дължината на прохода е 40.8 км, надморската височина на седловината Беклемето е 1525.50 метра. Троянският проход е най-високият проход в Стара планина.

През прохода от север на юг преминава последния участък от второкласния Републикански път II-35 (от км 85.5 до км 126.3) Плевен-Ловеч-ТроянКърнаре. Поради високата надморска височина и обилните снеговалежи и снегонавявания в района през зимния сезон проходът не се поддържа и се затваря за движение на моторни-превозни средства.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст