ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Газът в Европа достигна над 2000 долара за 1000 кубични метра

Газ - цени - енергийна криза

Цената на природния газ в Европа продължи да се покачва, достигайки най-високото си ниво след историческия връх от март. Това се случва, след като вчера руският газов гигант "Газпром" обяви допълнителни драстични съкращения на доставките по газопровода "Северен поток". Цената на синьото гориво прехвърли 2000 долара за 1000 кубични метра за първи път от началото на март, сочат данните на лондонската борса ICE.

Към 12 часа българско време цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия достигна 2003 долара за 1000 куб. м или 189,75 евро за мегаватчас (MWh). Малко по-рано стойността надхвърли 190 евро за MWh, като по този начин се върна към нивата си от началото на руската инвазия в Украйна, а към 12:15 часа българско време достигна 192 евро за  MWh, уточни АФП. От началото на деня цената се е покачила с близо 7 на сто, а вчера газът поскъпна с общо 12 на сто.

Тенденцията се наблюдава на фона на изявление на "Газпром", че спира за ремонт още един газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая". В резултат от утре изпомпването през "Северен поток" ще намалее почти наполовина до 33 милиона куб. м на ден спрямо сегашните 67 милиона куб. метра.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст