ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Линамар” да спре нерегламентираното изпускане на газове и миризми в Русе

община русе

„Най-голямата грешка, която правят частните чуждестранни компании, искащи да инвестират в Русе, е че поставят гражданите пред свършен факт. Хората тук не обичат да бъдат изненадвани по въпросите, свързани с екология“. Това отбеляза заместник-кметът Златомира Стефанова пред посланика на Канада за Румъния, България и Монголия Аник Гуле, съобщиха от община Русе.

Според Стефанова русенци са чувствителни на тема „въздух“ и по тази причина инвестиционните намерения на нови или компании с вече установено промишлено производство в града трябва да преминат през широко обществено обсъждане. За пример тя даде канадската компания „Линамар лайт металс Русе“, която въпреки представянето си пред русенската общност още с придобиването на „Монтюпе“, не е успяла да покаже достатъчно прозрачност на своето производство. Дори и след инсталираните биофилтри за пречистване на отпадъчни газове и поставените от Община Русе камери за видеонаблюдение, заводът за автомобилни части продължава да отделя задушливи миризми, които тровят всички русенци.

Посланик Аник Гуле сподели, че компаниите от Канада, които искат да инвестират в България, имат резерви, тъй като страната ни все още не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. През януари тази година бе прието решение страната ни да започне преговори за присъединяване към организацията, която ще даде допълнителна сигурност и привлекателност на икономиката ни за чуждестранни инвеститори. Посланикът на Канада изложи своята подкрепа това да се случи в най-кратки срокове.

Според заместник-кмета, жителите на северната столица на България биха се радвали да бъдат посетени от повече туристи от северноамериканската държава. Стефанова също така изтъкна, че Доходното здание е чудесно място за изложба, запознаваща русенци с културата на Канада.

Канада е една от световните икономически сили и от 1976 г. е член на Г-7. Страната неизменно заема едно от първите десет места в света по обем на БВП.

Стокообменът между двете страни и много нисък, най-вече заради голямото разстояние, а и различната степен на икономическо развитие. През миналата година двустранната търговия възлиза на 229.4 млн. щ.д., като вносът е почти двойно по-голям.

Преките канадски инвестиции в България са сравнително скромни, като след достигнатия пик от 26.7 млн. евро през 2004 година. Осъществените до момента у нас вложения са съсредоточени главно в добивната промишленост и аутсорсинга на бизнес процеси, като България се стреми да насърчи развитието на инвестиционното сътрудничество в сферата на високите технологии и инфраструктурата.

Най-големият канадски инвеститор у нас е фирмата „Дънди Прешъс Металс”, която работи у нас от септември 2003 г., след като придоби активите на "Наван майнинг" в страната и действащият златно-меден рудник до Челопеч и лицензионни площи за търсене и проучване на полезни изкопаеми край Крумовград.

През последните години е налице и засилен интерес от страна на канадски инвеститори в сферата на информационните и комуникационни технологии и аутсорсинга на бизнес процеси у нас. Водещият канадски телекомуникационен оператор TELUS Communications навлезе чрез своята дъщерна компания TELUS International, като стана партньор на създадената у нас CallPoint New Europe.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст