ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ГЕРБ обвиниха премиера в лъжа за интерконектора

Комисия по енергетика Теменужка Петкова

Премиерът в оставка Кирил Петков даде нарочен брифинг в Министерски съвет, посветен на интерконектора Гърция-България. В рамките на този брифинг той излъга за пореден път, но смятам, че това вече не е новина за никого. Освен че излъга, той опроверга сам себе си. Това заяви на трибунката в кулоарите на парламента Теменужка Петкова от ГЕРБ, бивш министър на енергетиката.

„Нали си спомняте – допълни тя – датата 8 юли 2022 г.? И едни хубави снимки от завъртането на един кран, с който ужким беше дадено началото на междусистемната газова връзка Гърция-България. Оказа се, че това не е така. Премиерът в оставка призна, че едва в рамките на днешния ден те са получили Акт 14. За да бъде въведен в експлоатация и да заработи един такъв проект, е необходимо той да притежава Акт 15 и Акт 16. Кога ще стане това, никой не знае“.

Петкова припомни, че съгласно договора и анекса, който са подписали по време на управлението на ГЕРБ, проектът е трябвало да е готов и въведен в търговска експлоатация на 31 декември 2021 година. „Ако ПП ГЕРБ управляваше, това щеше да е факт“, подчерта тя.

Според нея премиерът в оставка е опитал да прикрие „собствената си некадърност“ за това, че правителството му не е успяло да реализира проекта, като е обвинил ГЕРБ за това.

„Кирил Петков няма никакъв принос за този проект. Проектът стана възможен единствено и само благодарение на усилията лично на премиера Борисов и ръководените от него правителства“, категорична е Теменужка Петкова.

„Петков си позволи да обвини правителствата на ПП ГЕРБ за това, че не сме искали да реализираме и завършим този проект, за да обслужваме нечии чужди интереси. Когато някой се опитва да говори за обслужване на чужди интереси, хубаво е да си припомним кой подписа меморандума с Gemcorp“, посочи още тя.

По думите ѝ седемте танкера с втечнен природен газ няма да решат проблемите на България.

„Те нямат смелостта да излязат и да си признаят, че България е пред газова криза, че България е изправена пред много сериозен проблем. Тези хора не успяха да осигурят доставките на природен газ за България. Никой не казва с кого и на каква цена са се договорили за тези седем танкера. Те не са резервирали капацитет, тоест нищо не са договорили. С лъжа започнаха своето управление, с лъжа и ще приключат“, продължи Петкова без да обели и дума защо строителството на конектора се размотаваше толкова години.

„Не е подписан договор за обявените седем танкера. Не са договорени количества. Няма дори инфраструктура, по която да бъде доставен този газ. Ако сме си купили нещо, сме си купили нещо в някой океан и не знаем как този газ да стигне до българския пазар. Очаквам физически да има недостиг на количества газ в страната, благодарение на политиката на „Промяната“. Единствената хипотеза, в която няма да има криза за газ в България, е ако зимата е топла. Това условие не е достатъчно само по себе си. Освен че зимата трябва да е топла, благодарение на цената на газа от 300 лева, трябва да фалира достатъчно голяма част от индустрията в България, за да ни стигне газът“, очерта поредната апокалиптична картина още един бивш енергиен министър от ГЕРБ.

Щеше да е изненада, ако в акцията не се бе включил и Тома Биков, който изрази надежда тази пресконференция на Кирил Петков да му е била и последната като министър-председател.

"Г-н Петков в качеството си на премиер в оставка трябва да прекрати взимането на всякакви стратегически решения, защото това означава, че той си доизкарва краткия мандат преди да е дошъл новият министър-председател, който макар и служебен, все пак ще се ползва с някаква легитимност като човек, който не е в оставка“, изказа се Биков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст