ПП: Корупцията не намери достатъчно врагове в парламента

Парламент вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков Андрей Гюров

Във вероятно последния работен ден на 47-ото Народно събрание парламентарните групи, с изключение на "БСП за България" и ДПС, излязоха с финални декларации за свършеното от тях по време на мандата. Последна дума на заседанието взе изпълняващият длъжността председател на 47-ото Народно събрание Мирослав Иванов, който направи равносметка от името на ръководството на парламента.

"В тежки времена на криза 47-ото Народно събрание не бе обединено, а какви бяха причините за това – ще дам възможност на времето и на българските граждани да си дадат сметка. Липсваше ни търпение, липсваше ни толерантност към другия, към различното мнение. Липсваше ни достатъчно уважение към другия. Въпреки перипетиите, 47-ото Народно събрание успя да приеме 78 закона, да получи отговори на 2478 питания към представители на изпълнителната власт и да проведе 141 часа и 7 минути парламентарен контрол. Българското общество има нужда от политически елит, в който да има доверие. Има нужда от сигурност, спокойствие и стабилност. Българското общество има правото да живее в по-добра България. Вярвам, че всеки един от нас ще се поучи от грешките си и призовавам: Нека бъдем по-разумни, по-самокритични, по-отговорни и по-честни към себе си, колегите си и нашите сънародници от страната и чужбина", каза Иванов.

Първи думата за декларация взе председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. "Отиваме на избори с натрупан опит, с научени уроци, с идея как да бъдем по-успешни и по-ефективни", заяви той. И допълни, че вероятно и следващият парламент ще бъде труден, но ПП няма да отстъпи "от това да спира корупционните кранчета". "Вярваме, че в следващия мандат ще можем да постигнем още повече за свободна и просперираща България", добави Гюров. 

Той направи и обобщение на работата на 47-ия парламент, който по думите му е бил изправен пред множество кризи. Имало е "заложени бомби" в пътното строителство. Отчете и високите цени на електроенергията, пандемията от коронавируса и войната в Украйна. Отбеляза и че е бил приет план с антикризисни мерки, а сметките за ток не са се променили. И припомни одобрението на план за справяне с COVID-19, който е позволил бизнесът да остане отворен, като не се натоварва здравната система. В изказването си председателят на ПГ на ПП изброи още увеличението на пенсиите, на възнагражденията на медицинския персонал и учителите. Бежанската криза е била и друго предизвикателство, с което са се справили управляващите. България е отчела ръст на индустриалното производство в целия Европейски съюз. "Хората знаят, че спряхме схемите на "Капитан Андреево", прекратихме кражбите в пощите", каза още Гюров. "Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре в тези седем ужасни месеца", категоричен е той. Според него е можело да се постигне и повече, но големите промени изискват достатъчно депутати, които искат те да се случат. "А имаше ли достатъчно депутати в този парламент, които да искат България да тръгне към промяната – нямаше", заяви председателят на ПГ на ПП. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда, подчерта той.

Гюров призова българите да гласуват на предстоящите избори, тъй като всичко дотук е било само първа стъпка "от борбата за изтръгването на държавата от ръцете на мафията". "Демокрацията не е спринт, тя е маратон", счита той. А битката за демокрацията е на всеки българин у нас и в чужбина. В края на декларацията председателят на ПГ на ПП апелира: "Помогнете ни да върнем нормалността, смисъла на думи като "морал", "честност" и "почтеност", дължим го на децата си. Продължаваме промяната."
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *