ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Изправи се.БГ” атакува скъпата вода в Бургас пред прокуратурата

Мая Манолова

Сигнал до Административната прокуратура срещу поскъпването на водата в Бургас ще внесат от гражданската платформа „Изправи се.БГ“. Лидерът ѝ Мая Манолова призова гражданите да се присъединят с подписа си към нея. 

Само с подобен сигнал може да се реагира законово срещу този скок на цената, посочи Мая Манолова. Абсурдното, поясни тя, е, че гражданите нямат право да обжалват решението на комисията за вдигането, единствено ВиК може.

“Жалба до съда може да подаде само ВиК – дружеството, което е законодателен абсурд. В качеството си на омбудсман, атакувах пред Конституционния съд тази реална забрана за гражданите, които плащат цената за ВиК – услугите, да обжалват определянето на тази цена, но делото пред съда беше безуспешно. След това внасях предложения за промени, включително и в сегашния парламент, за даване възможност на гражданите да обжалват не само цената на водата, но и на парното, на тока, на природния газ, тъй като те го плащат. Също безуспешно“, посочи Манолова.

Има няколко законови възможности, които гражданите могат да ползват и по които гражданската платформа „Избрави се.БГ“ вече работим, добави тя.

„Едната възможност е подаване на сигнал до административната прокуратура. От "Изправи се.БГ" сме изготвили този сигнал. И в понеделник, 9 август, в 9:30 сутринта, ще бъдем пред ВиК дружеството (в Бургас – б.а.) Могат и други граждани да се подпишат, да се присъединят към това искане до прокуратурата да обжалва в съда цената на водата в област Бургас, която е повишена с 59%“, коментира тя пред БНР-Булгас.

"Да очакваме, че КЕВР сами ще си преразгледат решението, както искаше кметът на Бургас, е прах в очите на хората, няма такава законова процедура", посочи Мая Манолова.

"Ще внесем и искане до ВиК – дружеството да не се възползва от пределната, разрешена им от комисията, цена на водата и увеличението да е по-малко", добави Мая Манолова. Имало е подобни случаи в страната, поясни тя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст