ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дипломатическата война между България и Русия продължава

посолство

Дипломатическата война между България и Русия очевидно се ожесточава, след като днес (5 август) стана известно, че Москва гони 14 български дипломати. Мярката е в отговор на действията на българското правителство, се уточнява в съобщение на руското външно министерство. Българският посланик Атанас Кръстин е бил поканен във външното министерство, където му е била връчена нота от руското дипломатическо представителство за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата, гласи официалната информация.

С този акт дейността на посолството ни в Москва ще бъде затруднена. Броят на дипломатите ни там прогресивно намалява, след като в началото на април бяха екстрадирани двама души. Последваха още – на 18 април посланикът ни Кръстин пак бе привикан в руското външно министерство, като тогава му бе връчена нота за изгонването на 18 служители на нашето посолство. В отговор на решението на България да обяви десет руски дипломати за персона нон грата. Към онзи момент нашата страна разполагаше в руската столица с 8 дипломати заедно с посланика, двама представители в Службата по търговско-икономическите въпроси, едно аташе по туризма и директора на Българския културен център или общо 12 души.

От немай – къде, за да не останат руснаците по-назад от нас като бройка на изгонените, наред с малцината останали наши дипломати, у нас ще се завърнат и технически служители на мисиите ни, както впрочем обявяват и самите руснаци. 

Засега обаче май не сме им останали длъжни. В началото на март т.г. двама руски дипломати бяха изгонени от България заради шпионаж. Последваха ги още10 персони нон грата от посолството на Руската федерация в София заради извършване на действия, противоречащи на дипломатическия им статут.

В края на юни правителството на Кирил Петков пък обяви, че гони общо 70 руски дипломати и служители в посолството и консулствата. Те напуснаха страната ни заедно със семействата си с два руски правителствени самолета, в които се качиха над 180 души. Сред екстрадираните бяха пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски, консулите във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

Хроника на дипломатическия шпионаж

През септември 2019 г. ДАНС наложи забрана да посещават България на бившия генерал от руското разузнаване и директор на руския Институт за стратегически изследвания (2009-2017) Леонид Решетников, както и на руския олигарх Константин Малофеев, заради заплаха за националната ни сигурност.

В края на октомври 2019 г. бе изгонен от България руският дипломат Владимир Русяев, кадрови служител на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб въоръжените сили на Руската федерация.

През януари 2020-та бяха изгонени от България други двама руски дипломати за шпионаж. А през септември същата и година и заместник-търговските представители Сергей Николашин и Вадим Биков.

През март 2021 г. прокуратурата съобщи за разкриването на група настоящи и бивши военни, уличени в шпионаж в полза на Русия. След разкриването на шпионската група България изгони нови двама руски дипломати, за които се твърдеше, че са били във връзка с нея.

В началото на март 2022 г. българските власти обявиха за „персона нон грата“ други двама руски дипломати, уличени в извършване на шпионаж, като бе арестуван и наш генерал от резерва, бивш военен разузнавач от времето на тоталитарния комунистически режим, който им е предавал държавни тайни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст