ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК получава близо 10 млн. лв. за провеждането на изборите

Избори гласуване

Централната избирателна комисия получава близо 9 милиона 990 хиляди лева за организацията и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

В същото време правителството поема ангажимент да осигури допълнителни средства за комисията, ако се сключат договори за логистика и техническа поддръжка на машините за гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на вота с устройствата. Това става ясно от публикуваната План сметка, приета от правителството.

В документа се разписва харченето на отпуснатите 70 милиона 537 хиляди лева за изборите.

Близо 10-те милиона лева, които ЦИК получава, са за възнаграждения и осигуровки на заети по трудови и граждански договори, за материално-техническо осигуряване на изборния процес, включително за отпечатване на хартиените бюлетини за гласуване, за компютърната обработка на данните от гласуването, за разяснителната кампания за правата и задълженията на гражданите са начина на гласуване, както и за медийни пакети, които ще се платят от ЦИК на партиите, коалициите и инициативните комитети.

По бюджета на МС се осигуряват 7 милиона лева, за да се плащат възнагражденията на РИК.

Най-много средства – 29 милиона и 400 хиляди лева за подготовката на вота получават общините. Те ще плащат възнагражденията на членовете на СИК и по това перо се заделят 15 милиона лева, други 14 милиона са отново за логистични действия на местните управи.

МВР получава 12 милиона и 700 хиляди лева, а външното ни министерство – 7 милиона 635 хиляди лева, като с тези средства трябва да организира изборите извън страната.

Парламентарно представените партии от 47-ото Народно събрание влязоха в спор за съставите на районните избирателни комисии. Днес редица областни управители провеждат разговори с политическите формации за членовете на РИК.

На консултациите присъстват представители на коалиция "Продължаваме промяната", коалиция ГЕРБ-СДС, коалиция "БСП за България", ДПС, "Има такъв народ", коалиция "Демократична България-обединение" и "Възраждане".

В Хасково четири политически формации поискаха да имат зам.-председател на комисията, но позициите са само две.

Подобен е казусът и в Стара Загора, където отново са повече предложенията за зам.-председатели.

В Шумен двама бяха желаещите за поста председател на районната комисия.

В районите, където партиите не успеят да постигнат съгласие, ЦИК ще вземе окончателно решение за съставите, като ще се наложи Централната комисия да се намеси и в Ямбол. 

Там представителите на БСП и ДПС не успяха да се споразумеят за позицията на секретар в РИК – Ямбол. Без възражения бяха определени председателското място и двамата заместник-председатели.

До момента съгласие има в Търговище и в Благоевград.

Във Варна "Продължаваме промяната" и ГЕРБ влязоха в спор за председателското място. За двата пловдивски района Централната избирателна комисия ще определи председатели.

Районните комисии отговарят за организацията на изборите във всеки един многомандатен район в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст