ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министерството на иновациите инвестира 200 млн. лв. във ВЕИ

ветрогенератори

Общо 200 млн. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и растежа в изграждане на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса, съобщават от ведомството. С мярката ще бъдат подкрепени малки и средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация от целия икономически спектър с изключение на секторите "Селско, горско и рибно стопанство“ и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и батерии е една от трите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), които предстои да бъдат отворени до края на годината, се уточнява в информацията.

По друга мярка, с 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни информационни и комуникационни технологии за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката ще стартира през септември и ще е насочена отново към малките и средни предприятия от всички сектори без "Селско, горско и рибно стопанство“, "Добивна промишленост“, "Строителство“, "Образование“ и "Социална дейност“. Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски програми и проекти.

По Националния план се предвиждат още инвестиции в научноизследователска, развойна и иновационна дейност, включително демонстрация на технологии, прототипиране, управление на интелектуалната собственост и др. Те ще са по процедурата „Финансиране на иновативни предприятия, получили „Печат за качество“ по конкурсите на Европейския съвет за иновациите. Общият ѝ бюджет е 118 560 000 лв., а бенефициенти ще бъдат малки и средни предприятия, посочват от министерството на иновациите. Очаква се насоките за кандидатстване по мярката да бъдат публикувани през септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст