Разследват имейли на Шолц във връзка с грандиозен данъчен скандал

Олаф Шолц (Ройтерс)

Разследващите са проверили имейли на германския канцлер Олаф Шолц във връзка с разширяващо се разследване, свързано с огромен данъчен скандал, който струва на правителството милиарди евро, съобщи вестник "Хамбургер Аденблат". Имейлите са били проучени през март и са обхващали периода от 1 януари 2015 г., когато Шолц беше кмет на град Хамбург.

Германският канцлер Олаф Шолц ще бъде разпитан отново за данъчни измами в банка в Хамбург, след като полицията откри близо 215 000 евро в брой, скрити от негов политически съюзник, свързан с институцията.

Два дни след изборната победа на Шолц миналия септември следователите от Хамбург откриха парите с неизвестен произход в сейф, нает от Йоханес Карс. Високопоставен член на Социалдемократическата партия и депутат от Бундестага в продължение на 20 години, Карс беше ръководител на центристко-консервативния лагер на партията, към който принадлежи и Шолц. И двамата са от Хамбург.

Карс подаде оставка от партията миналата година, след като не успя да си осигури висш държавен пост. През последните месеци той беше обвинен в лобиране заедно със сътрудници на Шолц за опетнената от скандал банка " Варбург".

През 2016 г.

собствениците на "Варбург" се срещат с Шолц,

тогава кмет на втория град в Германия, за да обсъдят искане от 47 милиона евро от данъчните власти на града. Данъчната служба казва, че банката дължи парите поради участието си в световна данъчна измама, известна като Cum/Ex, която измами германската държава с около 12 милиарда евро.

В случая банка "Варбург" е получила кредити за данъци, които не са били платени върху транзакции за търговия с акции на обща стойност около 5 милиарда евро. Когато данъчните проверки разкриват дейността, служителите по приходите на Хамбург казват на банката да изплати дължимото или да й бъде забранено да търгува.

След втора среща  Шолц казва на собствениците на "Варбург" да предадат своите аргументи срещу искането на финансовото министерство. Осем дни по-късно данъчната служба на Хамбург, която е подчинена на финансовото министерство, променя решението си и оттегля искането за данък.

По време на миналогодишната предизборна кампания Шолц отрече да е помагал на банката да избегне съсипващите си данъчни сметки, като същевременно настоя, че не може да си спомни подробностите от срещите.

Неговата селективна памет ще бъде подложена на изпитание

на първата му лятна пресконференция в четвъртък в Берлин и отново след две седмици, когато се яви за втори път пред парламентарно разследване на измамата в Хамбург.

Все още не е известно дали членовете на комисията имат нова информация за аферата, която един опозиционен политик в Хамбург нарече "бомба със закъснител" за г-н Шолц, но разкритията за Карс се оказаха политическа бомба.

"Изобщо не е ясно откъде г-н Карс е взел парите и до каква степен мрежата на ГСДП в Хамбург се е облагодетелствала от това", коментире Кристоф Плос, ръководител на опозиционния Християндемократически съюз в Хамбург.

Въпреки че не е представено доказателство, че парите в сейфа на Карс са с произход от "Варбург", разследващите от Хамбург казват, че са открили индикации за криминално поведение от страна на заподозрения във връзка с "Cum/Ex транзакциите" на базирана в Хамбург банка, която е предмет на производството.

Досега парламентарното разследване на Хамбург вече е документирало значително лобиране от страна на Карс в полза на банката. Бившият банков регулатор на Германия потвърди, че с него са се свързали няколко пъти през 2016 г., разпитвайки за финансовото състояние на "Варбург".

През 2017 г. офисът на ГСДП на Карс в Хамбург регистрира дарение от 38 000 евро от банката.

Говорител на  Шолц настоя в понеделник, че канцлерът не е знаел нищо за парите, държани от Карс в неговия сейф.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст